НОВИНИ

Близо 60 състезатели се включиха в юбилейното 30-о издание на международния турнир по ускорен шахмат за Купа "Абритус" в Разград

близо състезатели включиха юбилейното издание международния турнир ускорен шахмат купа абритус разград
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:24, 09.12.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Близо 60 състезатели от страната участват в юбилейното 30-о издание на международния турнир по ускорен шах за купа „Абритус“ в Разград.

В турнира участват и четирима гросмайстори - Момчил Николов, Радослав Димитров, Васил Спасов и разградчанинът Ивайло Енчев, които са по-голямата част от националния мъжки отбор. Разградският клуб е представен от близо 20 шахматисти.

Регламентът предвижда днес и утре да се изиграят седем кръга по швейцарската система при контрола 15 минути плюс добавка от 10 секунди за всеки състезател до завършване на партията.

Наградният фонд е в размер на над 4 000 лева, разпределен в над 35 награди според класиране, възраст, ЕЛО, за жени, местни шахматисти и две награди чрез жребий измежду ненаградените участници.

Символичен първи ход на първа дъска от турнира направи кметът Добрин Добрев, който изрази гордостта си, че турнирът в Разград е един от двата в страната с най-голяма продължителност. Добрев припомни, че градът е с традиции в този спорт, за което изрази благодарност към Росен Русев и шахматната общност в Разград, както и към спонсорите.

„Изключително важно е да се развива този спорт в Разград. Гордеем се, че имаме и гросмайстори като Ивайло Енчев, който за поредна година отново е включен в десетката от най-добрите спортисти в общината”, каза още кметът.

Главен съдия на турнира е Николай Тодоров, който изрази задоволството си от това, че българският шахмат изпраща много успешна година, като припомни постиженията на Нургюл Салимова, Белослава Кръстева и националния отбор по шахмат за жени. По негови думи шахматът в България в момента е в един ренесанс.

Закриването и награждаването на призьорите в шахматния турнир е утре по обяд.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев: Няма да има ротация в управлението на некоалицията
Радостин Василев: Няма да има ротация в управлението на некоалицията
Александър Донски не успя да стигне до финала на двойки на турнир в Монастир
Александър Донски не успя да стигне до финала на двойки на турнир в Монастир