Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

БЛС: С недоумение следим дискусията "за" и "против" зелените сертификати

от БНТ
11:58, 15.01.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
зеленият сертификат важи месеца
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Български лекарски съюз с недоумение следи събитията от последните дни, дискусията, която се води "за" и "против" зелените сертификати и дебатите за това какви трябва да бъдат въведените мерки за овладяване на епидемията от COVID-19 у нас, се казва в съобщение на съсловната организация.

За пореден път, на фона на засилващия се натиск върху здравната система, на фона на близо 33 000 загубени човешки животи, сред които и тези на над 170 колеги - медици, ставаме свидетели на това как науката и фактите бяха оставени на заден план.

За пореден път ставаме свидетели на това как, давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения. Внушение, което не отговаря на истината.

Крайно време е конспиративните теории да бъдат оставени настрана! Работа, но и задължение на медиците е да представят безпристрастна и научно доказана информация.

Затова, ние от Български лекарски съюз категорично и за пореден път заявяваме:

Ваксината е единственият известен засега начин да се защитим от коварната болест. Ние, лекарите, вече дадохме пример и над 75% от нас се ваксинираха, заедно с преболедувалите колеги, защитените медици сме около 90 на сто.

Зеленият сертификат не трябва да бъде отменян, особено по време на разгара на петата вълна. Нещо повече - у нас той беше въведен със закъснение.

Не на последно място: БЛС заявява своята готовност да излъчи свои представители, притежаващи нужната експертиза и познания, в работната група, която ще бъде сформирана от министър-председателя Кирил Петков за обсъждането на мерките в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мадисън Кийс с първа титла от близо две години и половина насам
Мадисън Кийс с първа титла от близо две години и половина насам
По-добър достъп на български храни до пазара се ангажира да осигури Министерството на земеделието
По-добър достъп на български храни до пазара се ангажира да осигури Министерството на земеделието