НОВИНИ

Бойко Борисов: Правителството изпълнява всичките си обещания и в пандемията

Александър Марков
от Александър Марков
20:00, 02.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Доходи, социални плащания, мерки срещу коронакризата и разпределение на новите дози ваксини бяха темите на първото извънредно съвещание на премиера с министри.

Освен увеличението на минималната работна заплата и пенсията за стаж възраст, за които са осигурени 474 млн. лв. тази година, премиерът напомни, че от 1 юли ще се увеличат и пенсиите с 5%.

Възнаграждението за нощен труд от 1 януари е минимум 1 лв. на час.

Минималното обезщетение за безработица - 12 лв. на ден, след като през октомври беше увеличено от 9.

С дисциплина, гражданско съзнание и гъвкави либерални мерки България управлява пандемията добре, обяви Борисов.

Въпреки пандемията кабинетът изпълнява всички поети обещания с гъвкави социално-икономически мерки, заяви премиерът.

"На 7 януари над 2,1 млн. пенсионери ще получат по 50-те си лева, които месеци наред заедно с нашите партньори отделяме за всички български пенсионери", каза Бойко Борисов.

В 226 общини и 18 столични района продължава патронажната грижа.

50 000 възрастни ще продължат да получават топъл обяд, 3000 - да се хранят в обществени трапезарии, 30 000 - пакети за храна от първа необходимост.

"Размерът на помощта за отопление отново ще е 500 лв. и всички семейства ще имат право на детските надбавки и те остават 40 лв. за едно дете, 90 лв. за две, 135 лева за три деца", допълни премиерът.

392 000 пенсионери с пенсии между 300-369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лева за храна. Продължава мярката в подкрепа на затворените бизнеси "Запази ме".

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, уточни: "От 1 януари ще увеличим изплащането на обезщетението, то ще бъде в размер на 75% от брутното трудово възнаграждение, по-високо отколкото в момента даваме 24 лева".

По мярката са изплатени 11 млн. лева, в програмата има общо 50.

Лъзечар Борисов, министър на икономиката, отчете: "Министерството на икономиката е подпомогнало бизнеса с около и над 500 млн. лева от началото на пандемията, като очакваме сериозно ускоряване на този процес през следващите месеци, като се надяваме тази сума да бъде удвоена".

В сектор сигурност за 4-а поредна година са увеличени заплатите с 10%.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, посочи: "Както на военнослужещите, така и на полицаите. Четири поредни години с по 10%, ако вземем и кумулативният ефект, реално е около 48% увеличението на заплатите на хората в сектор сигурност".

Премиерът Борисов допълни, че на фона на затягането на мерките в Словакия, Франция и Гърция, България управлява кризата добре.

"Трябва с повече оптимизъм, Ангелов, да се гледа, ваксините, оздравелите хора, убеден съм, че ако внимателно следим резултатите, ще преодолеем пандемията по възможно най-добрия начин. За съжаление, нашите европейски и не само други съседи, извън ЕС в момента продължават с най-тежките мерки - пълна карантина, затваряне на църкви, затваряне на училища и фризьорски салони", каза Борисов.

305 млн. лева са дадени до момента за ваксини.

На заседанието беше припомнено още, че са дадени стотици милиони за модернизация на армията - пари, които ще отидат в български предприятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нелегални партита във Франция и Испания, въпреки строгите мерки
Нелегални партита във Франция и Испания, въпреки строгите мерки
Спасиха изгубени туристи в Стара планина
Спасиха изгубени туристи в Стара планина