НОВИНИ

БСП прие декларация против Луковмарш

bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 05.02.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
бсп прие декларация против луковмарш
Слушай новината

Изпълнителното бюро на БСП прие декларация против провеждането на „Луковмарш“ в София.

Социалистите определят инициативата като неонацистко шествие, което всяка година под една или друга форма е толерирано от Столична община. Според тях провеждането на "Луковмарш" е не просто изблик на фашизъм и антисемитизъм, а продукт на десетилетия пренаписване на историята и изопачаване на истината.

"И днес виждаме крайния резултат – факелни шествия, които са в дълбоко противоречие с най-изконните хуманни ценности на българския народ. Народът, който с основание може да се гордее с това, че спаси своите евреи. Народ, който отреди навремето на ген. Христо Луков ролята на политически маргинал и заради това е още по-позорно това, че днес определени среди се опитват да го героизират.

Не е нормално в 21 век по улиците на България да шестват фашисти. Не е нормално година след година хората с различни политически убеждения и виждания заедно да протестират срещу провеждането на тази проява, но гласът им никога да не бъде чуван. Не е нормално една държава да толерира този парад на екстремизма, ксенофобията и неонацизма.

БСП никога няма да приеме мълчанието пред лицето на подобна заплаха и заради това настояваме всички политически партии, които изповядват демократични ценности, да се противопоставят, заклеймят и ясно да заявят, че не приемат нито шествието, нито идеите на ген. Луков. Това е голямата разграничителна линия между тези, които искат наистина различна България, и тези, които флиртуват с мрачното минало в името на неясни цели.

БСП отново заявява своята категорична позиция против фашизма и екстремизма, както и срещу реабилитацията на хората, които са ги изповядвали", се казва в декларацията на изпълнителното бюро на социалистическата партия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Член на "Възраждане" е сред осъдените българи в РСМ: Биха ни с юмруци и ритници
Член на "Възраждане" е сред осъдените българи в РСМ: Биха ни с юмруци и ритници
Саша Илич: Чака ни много трудна и тежка пролет
Саша Илич: Чака ни много трудна и тежка пролет