НОВИНИ

Часове остават до изчерпването на запасите от кислород на "Титан", чуха още почуквания

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:39, 22.06.2023 (обновена)
5213
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Слушай новината

Издирването на подводния апарат "Титан" навлезе в критична част. Кислородът на борда на батискафа се очаква да свърши в 14:18 часа днес. Четвърти ден продължава търсенето на 5-мата души на борда на подводницата. Територията на претърсване е удвоена, мобилизирана беше и още техника. До последния миг надеждата "Титан" да бъде открит с оцелели пасажери не угасва.

Трето денонощие в неизвестност: Няколко държави помагат в издирването на "Титан"

Времето е най-големият им враг, всяка следваща минута намалява пламъкът на надеждата. Кораби и самолети претърсват водна повърхност от 20 хиляди квадратни километра, грубо колкото територията на американския щат Масачузетс. Данните от засечените сигнали от почукване на равни интервали от 30 минути засечения шум са предадени на експерти по подводна акустика от Военноморските сили на Съединените щати.

"Аз не съм чувал почукване на 30-минутен интервал. Не разбирам от подводна акустика, нашите експерти анализират данните. Търсенето продължава, но мога да ви кажа, че от анализа през нощта не може да се направи заключение", каза капитан Джейми Фредерик - брегова охрана на САЩ.

Днес броят на корабите, включени в операцията от 5 става 10. От военноморските сили на Съединените щати са изпратили специализирана система за вдигане на тежки обекти от екстремна дълбочина. Присъединява се и френски подводен робот, способен да се спусне на дълбочина 6000 метра. Той разполага с дистанционно управляеми манипулатори, способни да режат въжета, управляван е от екип от 25 души. На този етап операцията остава спасителна, а не само издирвателна.

"Мобилизираното оборудване е най-усъвършенстваното в света. Трябва да не губим надежда. Все още има животоподдържащи условия и ще храним надежда до последния миг", каза Шон Лийт - представител на канадска компания.

Изчезналата подводница: Чуха "звуци от почукване", кислородът ще стигне за още 24 часа

4 дни дори опитни подводничари като 5-ма души на борда може да изпитат клаустрофобия и ужас в капана на 6-метров батискаф на хиляди метри под водата.

Липсата на кислород не е единственият проблем, обясняват експерти. Плавателният съд може да е изгубил електричество, което контролира количеството кислород. Ако нивото му падне това автоматично означава увеличаване на въглероден диоксид, което може да има ефектът на анестетичен газ. На дъното на океана температурата е около 0 градуса и ако няма ток, то следва измръзване.

Д-р Майкъл Гилен е физик, оцелял е при инцидент по време на експедиция до останките на Титаник през 2000-та година.

"Има няколко доказателства, които изпъкват. Първо, изгубили са комуникация на много ранен етап от гмуркането - 1 час и 45 минути след спускането. Това означава, че не са стигнали дъното, за тази цел са необходими обикновено от 2 до 3 часа. Второ - ако става въпрос просто за изгубена комуникация, защо плавателният съд просто не изплува на повърхността? Можете да сте сигурни, че пилотът е много опитен и при катастрофален срив на комуникацията, ще направи всичко възможно да изведе подводницата над водната повърхност", каза Майкъл Гилен.

На борда на "Титан" са британският милиардер Хеймиш Хардинг и пакистанският магнат Шахзада Давуд и сина му Сюлейман, френският военен ветеран и подводничар Пол-Анри Наржоле, изпълнителният директор на "ОушънГейт" Стоктън Ръш.

Всички те трябваше да са първите хора направили пътуването до Титаник тази година. За да бъдат част от експедицията на "ОушънГейт" е трябвало да платят четвърт милион долара.

Изваждането на подводния апарат "Титан" ще е не по-малко сложно от намирането му

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушват вътрешния министър в парламента след наводненията
Изслушват вътрешния министър в парламента след наводненията
Зеленски: Киев напредва на юг, на изток удържа отбранителни позиции
Зеленски: Киев напредва на юг, на изток удържа отбранителни позиции