НОВИНИ

Часове преди връчването на първия мандат ГЕРБ предлагат два варианта за премиер (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:44, 04.12.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Коментари и прогнози часове преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента. ГЕРБ-СДС заявиха, че имат два варианта за министър-председател, но кой ще изберат - ще стане ясно утре сутрин на "Дондуков" 2.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви днес, че България вече няма време за политически експерименти.

"Премиер си имаме, мисля че все още в ГЕРБ по-добър от мен няма. Само че такова правителство на малцинството надали е най-доброто за стабилност в момента. По-скоро още не е узрял политическият елит... и Меси е на 30 и кусур години, но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение и това съм аз", коментира той.

Според Борисов трябва да се подпише споразумение, подобно на морален документ с партиите в парламента, споделящи общи ценности за кабинет.

"Вторият вариант пред нас е да намерим, да предложим. Ние сме го намерили вариантът за премиер, който все пак да мине, да има разговори. Без инат може да се направи правителство, с кратък мандат, с разписани функции", коментира той.

От "Продължаваме промяната" са категорични, че след като с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бе върната хартиената бюлетина, те няма да прават опит за кабинет на малцинството, ако се провали първия мандат.

"Нека да видим и другите парламентарни групи какво ще направят. В понеделник ще се връчи първия мандат на ГЕРБ. Тогава е първата политическа новина. Ще видим кой е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС, пък оттам нататък, дали те ще реализират мандата си, дали с третия мандат може да се реализира нещо, това вече предстои да видим", коментира Никола Минчев в "Денят започва с Георги Любенов".

От ДПС декларираха, че ще се държат като национално отговорна партия.

"Ние сме заявявали многократно - в името на правителството. Но преди всичко бих казал, в името на българските граждани да се преговаря, защото тях не ги интересува, че Илхан и Георги се карат в парламента. Тях ги интересува да се решават въпросите за пенсиите, доходите", коментира евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в "Денят започва с Георги Любенов".

Утре в 10 часа президентът Радев ще връчи първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.

По темата работиха: Милена Кирова, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Не можем да мечтаем за това, което има Лудогорец
Станимир Стоилов: Не можем да мечтаем за това, което има Лудогорец
Пореден българин, работил в колцентър, е заплашен от екстрадиция в Германия - вижте разказа му
Пореден българин, работил в колцентър, е заплашен от екстрадиция в Германия - вижте разказа му