НОВИНИ

Червен картон, но какво е наказанието

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
20:05, 05.10.2024
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Червен картон, но какво е наказанието
Снимка:

В английската Висша лига – колкото и странно да звучи на фона на футбола – честа дискусия предизвикат съдийските решения. Трябвало ли е ВАР да промени отсъждането, защо не се дава дузпа за даден тим, кога страничните рефери ще започнат да използват флага си по предназначение без да чакат излишни 10 секунди, кога картоните влизат в употреба?

Ето – миналата неделя съдията на двубоя между Манчестър Юнайтед и Тотнъм вдигна директен червен картон на Бруно Фернандеш за нарушение срещу Джеймс Мадисън – картон, който изглеждаше направо абсурдно, защото португалецът се подхлъзна, не извърши кой знае колко груб фаул, а и самото нарушение беше в половината на Тотнъм.

Всички се зачудиха защо тогава системата за видеоарбитраж не отмени картона, след като има правомощията да го стори? Още по-странното е, че през седмицата от Футболната Асоциация на Англия отмениха картона и така наказанието на Фернандеш от 3 мача автоматично изчезна.

Но как щеше да изтърпи въпросната санцкия полузашитникът, ако тя беше останала валидна? Въпрос, който звучи напълно нормално, защото понякога присъствието или отсъствието на дадени играчи е озадачаващо. Да речем – Леандро Тросард вкара гол срещу Лестър само няколко дни, след като беше изгонен срещу Манчерстър Сити в предишния кръг.

Уловката тук е, че белгиецът беше преждевременно отстранен от игра за два жълти картона, което означава, че той е наказан за един мач. Въпросната среща и санкция изтече през седмицата в мач от Купата на Лигата и така Тросард беше напълно редовен състезател за двубоя от Висшата лига.

Обяснението е простичко – червените картони във Висшата лига „вадят“ получилите ги играчи и за другите два домашни турнира – Купата на Лигата и Купата на Футболната Асоциация. Единственото изключение е, ако даден играч трябва да изтърпи наказание за натрупани жълти картони.

Тоест – ако си получил пет жълти картона, то трябва да изтърпиш наказание от един мач само във Висшата лига. В турнирите за купите има наказание за един двубой за два жълти картона, което даденият футболист трябва да изтърпи в следващия рунд на конкретното състезание, като картоните се „чистят“ след ¼-финалнта фаза. И реципрочно – червен картон в някой от турнирите за купите, може да бъде приложен в мач от Висшата лига. И в това има логика, защото ако даден отбор отпадне от турнира за Купата на Футболната Асоциация, да кажем, то на практика няма как наказанието на получилия червен картон играч да влезе в сила в същия турнир, просто защото отборът му няма повече мачове в това състезание.

Съвсем друга тема са евротурнирите. Ако получиш червен картон в Шампионската лига, то наказанието ти е приложимо за само за следващия мач в най-комерсианлния клубен турнир.

Продължителността на наказанието зависи от провинението. Два жълти картона – един мач наказание, директен червен картон за груб фаул или неспорстменска промяна (както беше посоченият пример с нарушението на Бруно Фернандеш срещу Мадисън) – три мача наказание; "плюене" по друг играч – шест мача наказание. Ако получиш два червени картона в един сезон – то наказанието е за два мача. Ако получиш три червена картона – три мача наказание. По този показател антирекордът се държи от емблематичния Вини Джоунс, който през сезон 1995/1996 е изгонен три път от игра само в рамите на една кампания.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри войни
Радев: Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри войни