НОВИНИ

Четвърт век от паметната олимпийска титла на Стефка Костадинова

четвърт век паметната олимпийска титла стефка костадинова
bnt avatar logo
от БНТ
05:52, 03.08.2021
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова отбелязва 25-ата годишнина от спечелването на така дълго преследваното олимпийско злато в нейната колекция. Събитията на 3 август 1996 година, случили се в горещата вечер пред погледите на 85 000 зрители на „Сентениъл стейдиум“ в Атланта са сред най-драматичните и паметни в историята на българския и световния спорт.

Четвърт век по-късно от Българския олимпийски комитет ни припомнят какво се случи в онзи паметен ден:

За игрите Атланта 1996 Костадинова заминава с ясното разбиране, че това е нейният последен шанс за олимпийска титла. Отново е абсолютен хегемон – пристига в Щатите, след като 20 пъти преодолява 205 см, докато всички останали за всички времена са го правили само 5 пъти. Въпреки превъзходството в последните 11 години, тя вече знае неписаните закони и рискове, които носи една олимпиада. Наясно е, че няма да е лесно. Така и се оказва… Но този път българката е абсолютно готова на всичко, за да прегърне мечтата си.

Квалификациите са преминати гладко с първо място в групата и нито един фаул. Във финала обаче съдбата й поднася поредното неочаквано препятствие. Противно на прогнозите, атаката идва от гъркинята Ники Бакояни, която подобно на Ритър в Сеул 1988 прави състезанието на живота си. И отново, както преди 8 години, височината 203 см се оказва рубиконът. До 201 см Стефка, Бакояни и Инга Бабакова вървят в пакет, като българката и украинката водят защото са безгрешни. На 203 см Бабакова отпада, но Бакояни от третия опит подобрява гръцкия рекорд… Стефка също преодолява 203 от първи опит и все още е начело.

Летвата се издига на 205 – тук гъркинята се предава, а Костадинова прелита с успех и вече никой не може да й отнеме златото. Шампионка!

Стефка печели титлата на игрите Атланта в най-силното олимпийско състезание в историята на дисциплината. Девет жени преминават над 196 см, пет скачат над 199 см, а за медал са нужни минимум 201 см – „най-високият бронз“ в историята. Сребърната Бакояни (Гърция) пък точно тогава преодолява уникалните за жените 33 см над собствения си ръст. Костадинова трябва да се справи с всичко това, плюс да подобри олимпийския рекорд с 205 см, за да триумфира със златото. И го прави с типичната си класа и очарование.

Най-накрая – олимпийски шампион! На върха след толкова години преследване на единственото отличие, които й липсва. Със златото в Атланта Костадинова влиза в клуба на световните знаменитости и става една от най-великите в историята на спорта. На награждаването една сълза се отронва по бузата на Стефка, докато звучи българският химн и родното знаме се вее най-високо на „Сентениъл Стейдиум“… Вълнуващ миг за историята и щастлив край на една от най-хубавите приказки в световния спорт…

Олимпийски игри Атланта 1996, лека атлетика – скок на височина, 1–3 август, Олимпийски стадион „Сентениъл“ в щата Джорджия

Костадинова – първа в квалификационна група А със 193 см без неуспешен опит (180 – 185 – 190 – 193)

Костадинова – победителка във финала с олимпийски рекорд 205 см, само с един неуспешен опит на 205 см (185 – 190 – 193 – 196 – 199 – 201 – 203 – 205)

Крайно класиране: Стефка КОСТАДИНОВА 205 см (олимпийски рекорд), Ники Бакояни (Гърция) 203 (изравнен олимпийски рекорд), Инга Бабакова (Украйна) 201 см.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите ни започнаха подготовка в Самоков
Волейболистите ни започнаха подготовка в Самоков
Берое обърна Пирин след драма в Благоевград
Берое обърна Пирин след драма в Благоевград