НОВИНИ

Чили ще инсталира най-голямата астрономическа камера в света в пустинята Атакама

Атакама пустиня
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:02, 06.06.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Чили ще инсталира най-голямата цифрова камера, създавана за оптична астрономия, в пустинята Атакама, предаде Ройтерс. Разделителната ѝ способност е над 3,2 гигапиксела и е с тегло от близо три тона. Амбициозната задача е да извърши безпрецедентно десетгодишно изследване.

Частите, необходими за сглобяването на обсерваторията "Вера К. Рубин", включва наземен телескоп и камера. Те са транспортирани с няколко превозни средства до върха Серо Пачон в пустинята Атакама, на около 565 км северно от Сантяго.

Обсерваторията "Вера К. Рубин" е сложна интегрирана система, състояща се от осемметров широкоъгълен наземен телескоп, камера и автоматизирана система за обработка на данни. Камерата ще генерира приблизително 20 терабайта данни на нощ, а десетгодишното му изследване ще създаде база данни с каталог от 15 петабайта.

Целта на изследването е да се разбере естеството на тъмната енергия и тъмната материя във Вселената, за които се знае само малко, както и да се проучи възможността за сблъсък на Земята с астероиди или със звезди и планети в близост до Слънцето.

Снимки: pexels.com

"Това е наистина вдъхновяващ момент. Стоим тук, на ръба на пропастта и се готвим да започнем кампания, която след десет години, надяваме се, ще даде отговор на въпроси като кога е създадена и започва да действа Вселената и как ще продължи да се развива в бъдеще? Резултатите може и да не се разминават с това, което вече знаем, но ще помогнат за подобряване на разбирането ни за вселената", каза Стюарт Кордър, главен научен ръководител на асоциацията на американските университети за изследвания (AURA) и заместник-директор на центъра "Ноарлаб", който ще управлява обсерваторията.

AURA е консорциум от 47 американски институции и три международни филиала, които управляват астрономически обсерватории за Националната научна фондация и НАСА. Организацията отговаря за управлението на центъра "Ноарлаб".

Чили е домакин на голяма част от световните инвестиции в астрономията благодарение на ясното небе в пустинята Атакама, най-сухата пустиня на Земята.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата страст на футболистите
Новата страст на футболистите
Няма данни за пострадали българи при жп катастрофата в Чехия
Няма данни за пострадали българи при жп катастрофата в Чехия