НОВИНИ

COVID-19 намали операциите в 3 ключови области в медицината

covid намали операциите ключови области медицината
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 22.02.2021
Чете се за: 06:27 мин.
Още
Слушай новината

Спад на операциите в три ключови области на медицината се наблюдава през изминалата година заради пандемията от COVID-19 у нас. Между 8 и 22% по-малко са интервенциите в неврохирургията, кардиохирургията и ортопедията в страната, в сравнение с предходната година, показват данните на Здравната каса, които "Индекс на болниците" анализира.

С 22% са намалели операциите на сърце у нас през 2020 година, в сравнение с 2019-а. Общо 4707 операции на възрастни са направени в страната, от тях 4002 са с екстракорпорално кръвообращение или това са най-големите и сложни интервенции. Другите 705 са без екстракорпорално кръвообращение. През 2019 г. обаче в страната са извършени 6003 операции на възрастни общо, от които 5036 са били с екстракорпорално кръвообращение.

Лечебните заведения, в които са били осъществени кардиооперациите през миналата година, са 10, като шест от тях се намират в София. Най-много големи операции през миналата година са направени в Токуда, "Аджибадем Сити Клиник", "Сърце и Мозък" в Плевен, УМБАЛ "Св. Екатерина".

Като цяло дейността в частните клиники е по-малко засегната от пандемията, вероятно затова те бележат и по-малко намаление на дейността си.

В България се извършват и детски операции. Те са най-вече на новородени деца с малформации и са изключително сложни и ресурсоемки. Единствената болница, в която тези интервенции се правят у нас от години, е НКБ в София. Пандемията обаче не е оказала съществено влияние върху тях.

През миналата година в болницата са направени 93 операции на деца с екстракорпорално кръвообращение срещу 108 през 2019 година. Тези без екстракорпорално кръвообращение през 2020 г. пък са били 32.

С 21,5% е намалял броят на операциите в сферата на ортопедията през изминалата година, в сравнение с предходната. Общо 61518 интервенции са осъществили специалистите през 2020 година срещу 78413 през 2019-а.

Най-голяма част от операциите са на долен крайник. Общо 15879 са били големите интервенции при тази локация през миналата година, те са по-малко с една пета спрямо предходната. Броят на средните операции е 14797, като там намалението за година е с 29,79%.

С близо една пета по-малко са и алопластиките на тазобедрена и колянна става. През 2020 г. те са били 8765 срещу 10915 през предходната. При интервенциите на раменния пояс понижението е с 16,7%, като са осъществени 22077 интервенции.

Болниците, в които са се извършвали ортопедични операции през 2020 г., са малко над 90. В много от тях обаче дейността е ниска – под 100 операции на една локация. Сред лидерите в ортопедията у нас се налагат болници като Пирогов, УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, "Св. Анна" в София и Варна, "Софиямед". В тях се извършва не само огромен обем дейност, но и всички видове интервенции.

Пандемията е оказала по-малко влияние на дейността в неврохирургията. С 8% са намалели операциите у нас в тази област през миналата година в сравнение с предходната. Общо 13511 неврохирургични операции е имало през 2020 г. в страната срещу 14738 през предходната. Броят на болниците, в които се осъществява подобна дейност се запазва относително постоянен – около 50.

Лечебните заведения, в които се извършват едни от най-големите и тежки операции – гръбначномозъчните, както и мозъчните, които не са провокирани от травми, са около една пета от всички тях. Сред тях са големите университетски болници в страната – "Св. Иван Рилски", Пирогов, "Св. Анна", ВМА в София, също така "Св. Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и др.

Безспорен лидер в областта на неврохирургията за поредна година е УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", където са извършени над 2200 от всички подобни операции в страната, чиито брой е 10320. В болницата се прилагат и всички иновативни техники на лечение в страната.

През миналата година обаче се е увеличил броят на лечебните заведения, които прилагат съвременни оперативни техники. Към шестте болници с невронавигация вече се прибавят още две – УМБАЛ "Св. Анна" и „Софиямед", които се намират в столицата.

COVID-19 на практика не е засегнал операциите след травми на главата. Дори се е увеличил делът им при лечението на такива пациенти. Техният брой е 1203 през миналата година срещу 1246 през предходната година. Болниците, където се осъществява тази дейност, са доста, като сред тях са големите областни структури, както и не малко общински.

През миналата година процентът на лечението на травми на главата по хирургичен път е близо 10% от всички случаи – включително тези, които са лекувани и консервативно, срещу 8% за предходната година. На фона на почти незасегнатата досега дейност по неврохирургия, се наблюдава доста голям спад на операциите на черепномозъчни нерви. Те са 1988 срещу 2707 за предходната 2019 година. Това означава, че са намалели с 26,56%. Значително по-малък е броят и общо на рехоспитализациите за всички интервенции – 551 за миналата година срещу 844 през предходната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с две титли от боксовия турнир в Черна гора
България с две титли от боксовия турнир в Черна гора
Безидеен Левски се препъна във Велико Търново
Безидеен Левски се препъна във Велико Търново