НОВИНИ

Цвети Пиронкова и Серина Уилямс в "Сблъсъка на майките", в който цяла България е вперила поглед

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:11, 09.09.2020
Чете се за: 01:54 мин.
Тенис
цвети пиронкова серина уилямс сблъсъка майките цяла българия вперила поглед

Тази вечер от 19 часа българско време всички наши сънародници ще отправят поглед към кортовете на комплекса "Флъшинг Медоус", където Цвети Пиронкова ще опита да продължи с невероятната си серия в Ню Йорк и за първи път да достигне голямата четворка на US Open.

Каквото и да кажем за играта на Цветана Пиронкова на тазгодишния US Open ще бъде малко. След тригодишно отсъствие от кортовете, тя се завърна с гръм и трясък и след четири страхотни победи вече е на четвъртфиналите в Ню Йорк.

Людмила Самсонова, Гарбине Мугуруса, Дона Векич, Ализе Корне. Всички те бяха на пътя на пловдивчанката, но никоя от тях не успя да спре вдъхновената и игра.

Едва ли някой преди седмица и половина си е представял, че Цвети ще бъде още в битката за титлата, но пък какво по-хубаво от това.

В началото на годината Пиронкова обяви намерението си да се завърне в тура след като през 2017-та година излезе в майчинство. За съжаление пандемията от коронавирус попромени плановете на нашето момиче, но въпреки това тя остана решена да изпълни заръката си.

И ето, че след дългите месеци на тренировки, успехите не закъсняха. Макар всички тези победи да изглеждат в нечии очи като плод на случайността, за хората, близки до Цвети няма нищо случайно.

Всички те засвидетелстваха колко усилена подготовка е провела полуфиналистката от Уимбълдън 2010-та и именно тя е причината за това впечатляващо представяне.

Всяка една от четирите победи носи своята значимост по пътя към този четвъртфинален сблъсък. Цвети си заслужи мястото сред най-добрите 8, а наградата и е повече от достойна- мач срещу Серина Уилямс на "Артър Аш".

За Серина също е много изговорено и изписано, а всичките рекорди, които тя продължава да подобрява, просто ни карата да свалим шапки долу пред нея.

Това ще бъде мач номер 5 между двете и втори в турнирите от Големия Шлем, след "Ролан Гарос" 2007-ма. За съжаление до този момент успеваемостта на американката в тези срещи е сто процентова, но Цвети неведнъж е успявала да затрудни Серина.

Във въпросния им мач на "Ролан Гарос", българката печели първия сет, преди Серина все пак да осъществи обрат. Няколко години по-късно пловдивчанката дава сериозен отпор на 23-кратната шампионка в турнирите от Шлема и на тревните кортове в Ийстборн.

Предстоящият мач обаче ще бъде напълно различен. В турнир, в който майките се представят чудесно, две от тях ще определят първата полуфиналистка в долната част на схемата.

Безспорният фаворит в срещата неминуемо е Серина Уилямс, но Цвети няма какво да губи и както винаги ще даде всичко от себе си в опит да спечели.

Макар цифрите да не са на страната на българката, два любопитни факта ни дават поводи за оптимизъм.

Първият от тях е, че в последните години на най-голямата сцена виждахме на няколко пъти как Серина е склонна да допуска изненади. Факт е, че в повечето случаи това ставаше във финалните срещи, но и в предния мач срещу Мария Сакари си пролича неувереността в играта на американката.

Другата интересна подробност е свързана с едно интересно сравнени срещу Григор Димитров. През миналата година, отново на 1/4 финал, отново на "Артър Аш", Гришо записа първата си победа в кариерата срещу Роджър Федерер. Година по-късно Цвети ще опита да запише първи си успех над Серина на същата турнир на същата фаза на същата арена .

Началото на дългоочакваната битка е 19 часа, а всички ние ще стискаме палци на нашето момиче да продължи с победния си ход и да ни донесе нови чудесни емоции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Скримов с 19 точки (7 аса) донесе първа победа на Енисей за новия сезон
Тодор Скримов с 19 точки (7 аса) донесе първа победа на Енисей за новия сезон
Посолството на САЩ в България: Успех, Цвети!
Посолството на САЩ в България: Успех, Цвети!