НОВИНИ

Д-р. Симидчиев: Заедно да мислим за мерките, които ще ни върнат към нормалността

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 14.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Още

"В сравнение с много други страни, в които се развива пандемията, в България има ниска скорост на нарастване на заразените с COVID 19 и ниска смъртност", отбеляза пулмологът доц. д-р Александър Симидчиев в предаването "Още от деня". Лекарят назова стратегията, по която се работи у нас, за да се ограничи разпространението на вируса.

Д-р Симидчиев обясни стратегията "Чук и танц", смятана за най-добра в борбата с пандемиите. В началото чукът спира бързото разпространение на заразата, след което започва прецизно, експертно "танцуване с вируса", за да се позволи постепенно връщане към икономмическа активност на населението.

У нас експертите вече "танцуват", но сега трябва да се изработи стратегията за последващи действия, стана ясно от думите на лекаря.

Доц. д-р Александър Симидчиев - пулмолог: "Стратегията означава избор за ресурса, който имаме, какъвто и да е той - малък, голям. Този ресурс да бъде поставен на местата, където той ще свърши максимално количество работа, било то доболничната помощ, болничната помощ, рехабилитацията, защото здравеопазването е много сложна система. Тя има поне три компонента, които сега се дефинират доста добре. Първият е острият отговор към пандемията - как да поемем новите пациенти и нуждата от механична вентилация на пациенти, които са моного тежко болни.

Доц. Симидчиев обаче подчерта, че не трябва да се забравят и пациенти, които ще имат нужда от спешна помощ заради други заболявания, различни от коронавируса. Тази част от медицината също трябва да работи. Лекарят е категоричен, че не може да се оставят и пациенти с хронични заболявания - диабет, астма, хронична обстуктивна белодробна болест - които налагат те да бъдат хронично лекувани в продължителен период.

"Сега трябва да се помисли как да запазим от шокове здравеопазването ни", смята лекарят. От гледна точка на експертите верният подход е със стратегия, която да определя как да се отпускат строгите мерки достатъчно, за да не се преобърне здравната система, и същевременно да се получава това, към което се стремят, въпреки липсата на ваксина.

В заключение доц. Симидчиев припомни още веднъж как да се пазим от зараза и отправи призива:

"Нека заедно да мислим за най-ефективните стратегичеки мерки, с които да можем още от следваща седмица да се връщаме към нормалността. И затова нека медицинската експертиза се чува малко повече".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От НХГ предизвикват онлайн публиката си да рисува, пише и снима
От НХГ предизвикват онлайн публиката си да рисува, пише и снима
Глоби от 15 000 лв за големи търговски обекти без щандове за български стоки (ОБОБЩЕНИЕ)
Глоби от 15 000 лв за големи търговски обекти без щандове за български стоки (ОБОБЩЕНИЕ)