НОВИНИ

Дания - изключителният пример в борбата срещу COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:40, 14.04.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Европа

Европейски държави започват да разхлабват блокадата от COVID-19.

В Австрия от днес работят магазините с площ до 400 квадратни метра. Остават обаче ограниченията за събирания и излизане навън без необходимост.

В Чехия мерките също са отслабени.

В Дания учениците се връщат на училище, а много от работните дейности и услуги се възобновяват. В скандинавската държава смъртните случаи са 285, заразените са около 6 700.

Нацията, която учи света на тънкостите за щастлив живот, скрит зад философията на хюга, излиза от блокадата на COVID-19 относително пощадена. Като причини се изтъкват - бързите реакции на правителството и самодисциплината на датчаните. Блокадата в Дания беше наложена много по-рано в сравнение с другите европейски държави. Самите мерки не са много строги.

Хората имат право да напускат домовете си, но за да се избягват струпванията, е въведено еднопосочно движение по тротоарите. В парковете придвижването става по часовниковата стрелка и при спазване на дистанция от 2 метра.

Правителството смята, че кривата на разпространението на COVID-19 вече е изравнена и мерките могат да бъдат разхлабени.

Мете Фредериксен, премиер на Дания: Като ходене по въже е. Ако стоим на едно място, може да паднем. Но ако се движим прекалено бързо, може да се окаже грешка. Затова трябва да направим една предпазлива стъпка.

С отслабването на блокадата, ограниченията не падат. Избягването на големи групи ще се прилага дори в детските градини. Децата ще трябва да си играят най-много с 3 до 5 деца, и то едни същи.

Перниле Розенкранц, министър на образованието на Дания: Малките деца се държат различно. Предполага се, че те осъществяват много повече контакти в сравнение с възрастните.

В началните училища чиновете ще бъдат пренаредени, за да се спазва двуметровата дистанция. Големите ученици остават вкъщи до 13 май. Дотогава няма да работят ресторантите, баровете и кафенетата.

Остава и предупреждението, че епидемията не е преодоляна, и при най-малкото притеснение властите ще върнат пълната блокада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Искаме извънредно заседание на НС за изслушване на Борисов
Корнелия Нинова: Искаме извънредно заседание на НС за изслушване на Борисов
Валентин Николов: До два месеца ще разберем колко пари ще ни връща "Топлофикация"
Валентин Николов: До два месеца ще разберем колко пари ще ни връща "Топлофикация"