НОВИНИ

Давид Сасоли: ЕС да се готви за Брекзит без търговска сделка

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:15, 19.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
БРЕКЗИТ
давид сасоли готви брекзит без търговска сделка

Европейският парламент призова на срещата на върха на ЕС общността да се подготви за окончателното излизане на Великобритания от Съюза без споразумение за свободна търговия.

Това обяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли на онлайн пресконференция в Брюксел във видеоформат.

"Европейският парламент подкрепя постигането на споразумение, подкрепяме засилването на диалога. Но също така призоваваме да се подготвим за Брекзит без споразумение, така че да знаем какво да правим, ако това се случи", каза той. "Остава много малко време за постигане на споразумение и трябва да направим всичко възможно то да бъде постигнато".

В четвъртък Европейският парламент прие доклад по Брекзит по време на онлайн сесия, в който отбеляза, че различията между Европейския съюз и Великобритания в преговорите за бъдещи отношения след напускането на тази държава от ЕС остават значителни.

Той отбеляза, че "британската страна продължава със своя „избирателен подход". Европейският парламент изрази дълбока загриженост за „желанието на британското правителство да проведе диалог в онези области, които са в съответствие с британските интереси“.

„Селективен подход за достъп до европейския пазар е неприемлив за ЕС“, се казва в доклада.

Европейският парламент подчерта, че бъдещото споразумение следва да дефинира общи норми и стандарти, по-специално в области като опазване на околната среда, трудовото законодателство, стандартите за държавна помощ за бизнеса, както и да съдържа взаимно приемливи споразумения за риболов.

На 15 юни ЕС и Обединеното кралство не постигнаха пробив в следващия кръг от преговори, но направиха съвместно изявление, че процесът на преговори се нуждае от нов тласък за сключване и ратифициране на сделката до 31 декември 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горанов вини Комисията по хазарта в двоен стандарт за игрите на Божков
Горанов вини Комисията по хазарта в двоен стандарт за игрите на Божков
1,8 кг контрабандни златни накити спипани на "Капитан Андреево"
1,8 кг контрабандни златни накити спипани на "Капитан Андреево"