НОВИНИ

Деца от всички градини и училища в Сопот рецитираха групово "Аз съм българче"

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 02.03.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Любопитно

В навечерието на националния празник Трети март деца от всички детски градини и училища рецитираха групово стихотворението "Аз съм българче" на Иван Вазов в родния му град Сопот.

Идеята за груповото рецитиране на стихотворението "Аз съм българче" е на бивш преподавател в града.

Николай Василев: В нашия град всеки камък е история, хълмът, на който се намираме, площадчето пред църквата, метоха. Когато говоря на моите ученици, винаги им казвам: "Внимателно стъпвайте по тези камъни - по тях е вървял Апостола на свободата".

Кметът на Сопот посочи, че тази година България предстои да отбележи 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. Той призова държавните институции да пренесат честванията и в столицата.

Деян Дойнов - кмет на община Сопот: Ако не беше Вазов, никой нямаше да знае за Левски, никой нямаше да знае за Ботев и за цялата плеяда борци за национално освобождение. Аз искам да извадим това честване не само в Сопот, да се чества в цяла България - в София, където той е бил министър на просвещението. Нека да разгърнем мащаби и нашите сърца, и да направим нещо значимо и добро, да дадем пример на всички тези деца, които днес дойдоха да рецитират "Аз съм българче".

Стихотворението от децата бе рецитирано над града, на мястото, където някога се е намирало училището, в което е учил Иван Вазов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джони Деп, Алис Купър и Джо Пери пристигат у нас за концерт в София
Джони Деп, Алис Купър и Джо Пери пристигат у нас за концерт в София
Туризмът в Малайзия търпи сериозни загуби заради коронавируса
Туризмът в Малайзия търпи сериозни загуби заради коронавируса