НОВИНИ

Демерджиев: Смъртта на двамата полицаи от Бургас се използва, за да се оправдае чистката в МВР

демерджиев смъртта двамата полицаи бургас използва оправдае чистката мвр
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:57, 25.08.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Смъртта на двама достойни български полицаи не бива да се ползва за политически цели. Аз дори не бях поканен да дойда днес тук, дойдох сам, за да почета паметта им, а не за да правя политически изказвания". Това заяви при откриването на паметника в Бургас бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

"За съжаление тяхната смърт се ползва, за да се реализира сценарият от онзи запис, който изтече в публичното пространство. Тяхната смърт се използва, за да се оправдае безпрецедентната чистка в МВР", каза още той.

Демерджиев посочи, че полицаите са загинали, за да защитят държавата и държавността, която, по думите му, се разграбва в момента с изключителни темпове. Той подчерта, че е изпълнил ангажиментите, които е поел към близките на загиналите полицейски служители.

"Един от най-важните от тях – хората, които пряко бяха отговорни за това, което се случи, напуснаха системата в хода на проверките, осъзнавайки какъв ще бъде резултатът от тях. И второ - България положи изключителни усилия смъртта на тези двама достойни полицаи да не бъде безмислена. Пак казвам – те станаха символ в цяла Европа и всички знаеха, че българските полицаи се жертват, за да пазят границата й. Тези усилия доведоха до там, че Европа гледаше на нас вече като на един надежден, изключително полезен съюзник", коментира Демерджиев.

Той заяви, че при тази безпрецедентна чистка в МВР очаква демотивация на хората, сриване на системата до нива, които не са се случвали през последните 30 години.

Демерджиев каза още, че полицаите Атанас Граден и Йордан Илиев са отдали живота си за кауза, която предишното ръководството на МВР е изпълнявало, а именно да се опази границата на България и границата на Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СМС-и ще известяват за статуса на преписки за съгласуване на инвестиционни проекти и намеси в защитени територии
СМС-и ще известяват за статуса на преписки за съгласуване на инвестиционни проекти и намеси в защитени територии
Волейболистката Жана Тодорова се завръща в Марица Пд
Волейболистката Жана Тодорова се завръща в Марица Пд