НОВИНИ

Денков: ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и така се забавя второто плащане по ПВУ

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:05, 24.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
денков герб дпс саботират правосъдната реформа
Слушай новината

ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и това води до забавяне на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви в парламента бившият премиер Николай Денков. Става въпрос за около 1,3 милиарда лева.

"Преди последните седмици се поставя въпросът защо не сме получили второто пращане по ПВУ. Фактите са ясни: ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва пада второто пращане по ПВУ. Още в края на миналата година всичко от всички е направено и законопроектите са внесени в НС.

Народното събрание трябва да прием закона за личния фалит - приет на първо четене и виси от юни. Вторият - приемане на правилата за националната комисия за противодействие на корупцията - за тях от октомври върви кореспонденция и ГЕРБ и ДПС не са съгласни с част от изискванията за работа на комисията. Първият закон е блокиран в правна комисията и вторите в комисия отново с председател на ГЕРБ. Законът за защита на сигнала на подателите е блокиран в комисията по правни въпроси. Четвъртият акт - Пътната карта за климатична неутралност е в програмата за тази седмица", коментира Денков.

Според бившият правосъден министър Атанас Славов от ПП-ДБ ГЕРБ и ДПС са закарали страната на избори, "за да запазят своите удобни мнозинства във ВСС, както и за да могат да използват предизборно антикорупционната комисия, която е с увеличени правомощия, но със старото ръководство. Според Славов това е и опит за амнистия от разследвания за периода преди 2021 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дончич блести с 32 точки, Далас изравни серията срещу Клипърс
Дончич блести с 32 точки, Далас изравни серията срещу Клипърс
Атанасов: Калин Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря
Атанасов: Калин Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря