НОВИНИ

Денков след връчването на мандата: Няма държавна измяна, това са интерпретации

денков връчването мандата държавна измяна интерпретации
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 29.05.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи папката с втория мандат на ПП-ДБ. Николай Денков я взе. Радев заяви, че според него не е целесъобразно да получат втория мандат заради изтеклите записи, но ще изпълни Конституцията.

Радев към ПП-ДБ: Не е целесъобразно да ви връча мандата, но ще спазя Конституцията

След връчването на мандата Николай Денков заяви, че приема спокойно съветите на Радев. Но му е казал, че България има нужда от стабилно правителство и работещ парламент и проблемите като бюджета и приемането на законите могат да се решат само със съставяне на редовно правителство.

"Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС, дали да избере правителство или не", каза Денков.

Напомни, че през 2021 г. също е било сменено ръководството на службите и повтори на два пъти, че няма държавна измяна и това са интерпретации, които не отговарят на истината.

Според него преговорите с ГЕРБ трябва да бъдат размразени и се надява през следващите дни разговорите да продължат. Ако другите ПГ кажат, че няма да участват - да се опитат да реализират третия мандат.

Отказа да коментира състава на кабинета, докато не седнат на масата на преговорите с другите парламентарни групи.

Темата за службите коментира и съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов. Според него президентът е засегнат от това, че отдавна са заявили, че ще внесат законопроекти за промяна на начина, по който се управляват службите за сигурност.

"По нашето законодателство МС отговаря за сигурността и обществения ред, президентът няма отношение към тази тема, така че не е в реда на нещата да назначава шефове на служби, а тези, които в момента са, те са назначени по предложение на неговото служебно правителство. Съгласно нашите закони, който и да бъде назначен, трябва да бъде проучен за надеждност, включително и от партньорите ни от НАТО. Аз не мога да разбера тук за какво национално предателство се говори", каза Атанасов.

Ако едно лице, заеме висша ръководна длъжност в службите за сигурност и в него нямат доверие нашите партньорски служби, той няма да получава надеждна информация. Така че това е нормална законна процедура, каза още Атанасов.

Съпредседателят на ПП Асен Василев беше категоричен, че службите ни не служат на никакви чужди посолства.

Той отговори на думите от записа "службите са синхронизирани с посолството", че е имал в предвид точно това, което обясни ген. Атанасов. Допълни, че законопроектите за службите са били внесени в предишното НС, които да уредят така че службите да могат да бъдат гласувани от НС, а не да се определят от премиера или президента, еднолично.

"Това нещо е изключително важно, за да може службите да са наистина на България, а не да служат на интересите на един или няколко човека. Не служат на никакви чужди посолства. Службите са български, за да могат да получават информация, в тях трябва да има доверие и това доверие да е на нашите партньори", каза той.

Потвърди, че застава зад всяка дума на записа.

ЗАПИСИ, СЛУЖБИ И ОБВИНЕНИЯ: ЩЕ ИМА ЛИ КАБИНЕТ?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама футболисти на Локомотив Пловдив с повиквателни за националните си отбори
Двама футболисти на Локомотив Пловдив с повиквателни за националните си отбори
Дани Цанков с пореден успех на състезание по мотокрос в Гърция
Дани Цанков с пореден успех на състезание по мотокрос в Гърция