НОВИНИ

Депутатите приеха изменения в Семейния кодекс

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:20, 26.07.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене със 145 гласа "за" изменения в Семейния кодекс. Чрез промените се облекчава административната процедура по осиновяването и се разширяват възможностите за избор на най-подходящ осиновяващ за конкретното дете.

Предвижда се създаване от Министерството на труда и социалната политика на Национална електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване. По този начин ще се премахнат регионалните регистри, а подборът на най-подходящ осиновяващ ще се прави измежду всички подходящи осиновяващи. Законопроектът цели и да гарантира правото на осиновения да познава произхода си.

Ето част от дебатите:

Деница Сачева, ГЕРБ-СДС: "Процесът на осиновяване трябва да бъде оптимизиран, трябва повече подкрепа. Осиновените да получат информация за своя произход - това не означава, че тайната на осиновяване пада. Който я разгласи с цел вредни последици, се наказва с лишаване от свобода. Предлагаме осиновеният на 18 години да подава искане да разкриване на биологичните родители към съда. Предлагаме да има възможност за електронно кандидатстване. Предлагаме да се премахне възможността за разсиновяване без да има анализ", каза

Николай Дренчев, "Възраждане": "Сега набързо ще приемем законопроект, който касае хиляди хора".

Цветан Предов, ИТН: "Важно е осиновените деца да са запознати".

Елисавета Белобрадова, ПП-ДБ: "Господин Дренчев, ако вие не можете да работите в този късен час, ние можем. Правим така, че да имаме съвременна процедура да защитим правата на децата".

Николай Дренчев, "Възраждане": "Бих ви поправил, чуждите деца са наша грижа. Ние гледаме на децата през техните семейства. Всяка помощ към детето трябва да е насочена към помощ за семейството, защото държавата не може да обича, а мама може".

Смиляна Кръстева, БСП: "Ние мислим, че държавата трябва да работи за повишаване на родителския стабилитет".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 загуби минимално от ФКСБ при дебюта си в Европа
ЦСКА 1948 загуби минимално от ФКСБ при дебюта си в Европа
Силен ураганен вятър нанесе щети в Търговище (СНИМКИ)
Силен ураганен вятър нанесе щети в Търговище (СНИМКИ)