НОВИНИ

Депутатите задължиха МФ да продължи да отговаря за арбитражите

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:54, 12.07.2023
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
депутатите задължиха продължи отговаря арбитражите
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Депутатите задължиха със свое решение Министерството на финансите да продължи да отговаря за представителството на международните арбитражни дела. Това е заложено на ведомството по закон, но има предложение на министерството да бъде прехвърлена тази функция на министерството на правосъдието.

"За" решението гласуваха 163, "против" - 52. Срещу решението бяха единствено от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

Според "Възраждане" и "Има такъв народ" опитът за прехвърляне на арбитражните дела от Министерството на финансите към Министерството на правосъдието е схема за източване на пари. Предложението за решението е на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и група народни представители.

"Става въпрос за едни арбитражни дела, които България води за около 4 млрд. В момента международна кантора представлява страната ни и печели повечето дела. Понеже те ще свършат някой ден, искат да сменят международната кантора с такава, приближена до Лена Бориславова, с нея да се сключи ново споразумение за около 2 млрд. Никой обаче не иска да си сложи подписа под това и затова Асен Василев иска да прехвърли делата към колегата си - министъра на правосъдието, но той е против", обясни Деян Николов от "Възраждане".

"Каква кражба, какво беззаконие, човек не разбира какво се съдържа в този термин. Има предложение за реорганизация от едно министерство към друго", коментира Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

Правосъдният министър Атанас Славов потвърди, че държи дейността по представителството да остане в Министерството на финансите, но самият той отрече да има схеми.

"Всички сме заинтересовани финансите да се управляват добре и в интерес на държавата, аз като министър на правосъдието, така и министърът на финансите търсим възможности как да подобрим защитата на финансите с участието на международни и български кантори. Трябва да ви уверя, че след проведен разговор с финансовия министър Асен Василев, намерихме модел. Ще предложим да се създаде междуведомствен съвет с представители на двете министерства, който да изработва общите правила. Дейността да остане в Министерството на финансите, където е била 130 години, където има изграден капацитет за работа с тези средства. Нека да няма спекулации, че искаме да има сделки на тъмно", каза Славов.

Депутатът Делян Добрев, който е вносител на решението да бъде задължено Министерството на финансите, обясни, че не би оттеглил предложението си и отново го защити. Срещу предложението на Добрев се обяви Атанас Атанасов от Демократична България.

"Няма да подкрепя това решение, защото то е едно правно нищо. Виждам колко сте разпалени днес тук, да вземете да извадите коалиционното споразумение на правителството на Кирил Петков и да видите под какво сте се подписали. В него е записано това. Вие сте го подписали", коментира Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

По думите на депутата от ИТН Гроздан Караджов до момента Министерството на правосъдието не е спечелило нито едно дело за защита.

"Чухте министъра на правосъдието, че е намерено решението, остава дирекцията в Министерството на финансите, губим време да отидем към важната точка - бюджета", коментира Кирил Петков.

Коментар по темата направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова:

"Днес станахте свидетели на паралелните Българии, едната е отвън пътували цяла нощ, дошли да чакат увеличение на заплатите със 100 лева, а два часа вие се карате кой да открадне 100 млн. Цялата България разбра, че докато хората не могат да си платят сметките, вие на климатиците се разбрахте дали може да си разделите сто милиона. Намерете начин този дебат за крадене на пари да спре".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аоияма записа втори успеха на турнира по сумо в Нагоя
Аоияма записа втори успеха на турнира по сумо в Нагоя
Българската делегация замина за Световна чалъндж купа по художествена гимнастика в Румъния
Българската делегация замина за Световна чалъндж купа по художествена гимнастика в Румъния