НОВИНИ

Десислава Атанасова: ГЕРБ е готов на диалог с всички за правителство без значение от мандата

десислава атанасова герб готов диалог всички правителство без значение мандата
bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 28.11.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ е готов на диалог с всички за правителство без значение от мандата. Това заяви днес в Русе председателят на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Важните теми са инфлация, доходи, бюджет и ако искат тях да ги решаваме, трябва да започнем да водим и конструктивни разговори вече за съставяне на правителство. Ако искат Закон за държавния бюджет, сега е времето да говорим за стабилност и аз призовавам всички колеги да си дадат сметка за отговорността, която носят“, призова тя.

Атанасова определи като несериозни дебатите по заглавието на промените в Изборния кодекс, касаещи начина за гласуване.

„Четири часа дебат по заглавието на един законопроект е толкова сериозна загуба на пленарно парламентарно време, която плащат всички български граждани. Един пленарен ден на Народното събрание за българските граждани струва 200 000 лв. Нашата парламентарна група желае да даде възможност на българските граждани да избират как да гласуват – с хартиена бюлетина или с машина. Считаме, че всички форми на контрол, които сме предложили в текстовете на Изборния кодекс, а именно – отпадането на тъмните стаички, а само параван за гласуване, видеонаблюдение и вероятно видеозаснемането при попълването на протокола и броенето на бюлетините, възможностите машинният вот да се преброява и отчита от целите секционни избирателни комисии на хартия, ще бъде още една гранция на това, че има взаимен контрол. Смятам, че трябва да разчитаме на тези 100 000 човека, които традиционно са ангажирани като изборна администрация в изборния ден. Надявам се, че колегите от останалите парламентарни групи ще си дадат сметка, че продължаващият дебат в пленарна зала, взаимните обвинения – кой на кого ще даде код, кой срещу какво ще го направи, неприличните предложения дори, осъзнават, че все повече ще пада броят на хората, които вярват в изборните резултати. Ако ние всички, като представители на политическите партии искаме по-висока избирателна активност, трябва да спрем с бруталното погазване и на правилника“, коментира още Атанасова.

Тя заяви, че е важен диалогът и разбирателството по различните сектори и приоритети и въз основа на това да се състави правителство с ясни ангажименти и срокове, без значение с кой мандат.

„Не е важно с кой мандат ще бъде съставен този кабинет, дали с първия, с втория, дали с третия. Да седнем да говорим по политики и приоритети, да търсим възможности за мнозинства. Проведохме такива разговори. Всъщност само с парламентарната група на ДПС не сме водили такива разговори, защото, когато приключи кръга от предходните, влезе за обсъждане през тази седмица Изборния кодекс и толкова динамични бяха обсъжданията в залата, че нямаше време. Но аз съм изпратила на всички парламентарни групи нашата програма „България след кризите. План за възстановяване“. Тя е 140 страници. Всички секторни политики са детайлно записани. Отново съм готова аз и моите колеги да водим диалог по секторни политики. Дори с „Продължаваме промяната“ намерихме теми, по които сме на едно и също мнение. ГЕРБ подкрепя антикорупционното законодателство на „Продължаваме промяната“. Ако търсим начин да не решим проблемите и въпросите, които стоят от ежедневието на българите, сигурно всеки ще намери някаква причина. Ако търсим обаче възможност да бъдем достатъчно отговорни, можем да седнем, да говорим и аз отново апелирам към колегите, ще им дам известно време да се запознаят с цялата програма, тя е голяма. Разписани са всички секторни политики, разписани са детайлно и по всички теми можем да намираме консенсус. Вече демонстрирахме в пленарна зала, че намираме консенсус и то с много над конституционното мнозинство“, каза още Десислава Атанасова.

А възможностите за ново ляво обединение тя коментира, че е въпрос на избор.

„Плурализъм, всеки може да си избира, да се обединява. Това е гарантирано в Конституцията“, каза по този повод Атанасова.

Тя добави, че ГЕРБ предлага и завишаване на санкциите в случай на трафик на мигранти чрез промени в Наказателния кодекс.

„Това е тема, изключително сериозна, която е надпартийна, която касае не само границата между България и Турция, а границата на Европа и ако не обединим общите си усилия, то тогава Шенгенското пространство изглежда още по-далечно“, коментира по този повод Атанасова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова призова обединението на левите партии да се случи в рамките на БСП
Корнелия Нинова призова обединението на левите партии да се случи в рамките на БСП
Марко Одермат записа втора победа от началото на сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини
Марко Одермат записа втора победа от началото на сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини