НОВИНИ

Десислава Танева: Пандемията налага ЕС да засили подкрепата към регионалното производство

bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 01.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света
десислава танева пандемията налага засили подкрепата регионалното производство
Снимка: МЗХГ

България предлага всички страни членки, които разполагат с неусвоени средства по националните лозаро-винарски програми, да имат право да програмират извънредна мярка. Чрез нея да бъдат подпомогнати производителите на винено грозде, които са засегнати от негативните ефекти на пандемията. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие в Кобленц, Германия.

Танева подчерта, че заради пандемията от COVID-19 са необходими допълни мерки в определен вид производства. Предложените до момента мерки на ниво ЕС се отнасят предимно до винопроизводителите и не предвиждат подпомагане за производителите на винено грозде. Като един от най-потърпевшите сектори, министър Танева посочи лозаро-винарския.

„Кризата с коронавируса наложи затварянето на канали за реализация. Бяха променени навиците на потребителите, което потвърждава нуждата от допълнителен инструментариум за подкрепа на ниво ЕС“, уточни земеделският министър.

По думите ѝ, ситуацията налага ЕС да предприеме мерки за засилване на подкрепата към регионалното производство, късите вериги за доставка на храни и организациите на производителите. „Това ще е подкрепа и за малките стопанства, което в крайна сметка е и част от Общоевропейската селскостопанска политика и би се приело много добре от общностите“, посочи министър Танева. Тя каза още, че кризата изисква необходимост от гъвкави мерки, които да се предприемат от страните-членки за сигурност на участниците в хранителната верига.

В своето изказване земеделският министър заяви, че страните членки очакват по време на германското председателство да бъде приключена работата по законодателната рамка за ОСП, която ще даде ясна посока за следващия програмен период.

Министър Танева благодари на колегите си и комисаря по земеделие Януш Войчеховски за одобрението и подкрепата на предложената от България инициатива страната ни да програмира извънредната мярка COVID-19, по която приемът на заявления продължава и към момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само 158 деца ще учат тази година в община Ценово
Само 158 деца ще учат тази година в община Ценово
„Фалшива“ картина на Рембранд може да се окаже истинска
„Фалшива“ картина на Рембранд може да се окаже истинска