НОВИНИ

Димитър Илиев даде началото на пилотна програма за учащи

Със „Спортен час“ децата и студентите ще бъдат насърчавани към здравословна физическа активност

Димитър Илиев
Снимка: Министерство на младежта и спорта
bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 22.02.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди нова програма с наименованието „Спортен час“ за учебната 2024/2025 година, насочена към учащите - децата от детските градини, учениците от 1 до 12 клас и студентите, с основна цел насърчаване към здравословна физическа активност и занимания със спорт.

Програмата е разработена и утвърдена в изпълнение на приоритетите, определени в Програмата за управление на Република България за периода юни 2023 г. – декември 2024 г.

Бенефициенти по програмата са спортни клубове по вид спорт и многоспортови клубове за развитие на повече от един спорт, практикувани по обединяващ принцип - за учащи и за студенти, членове на лицензирани спортни федерации.

Партньори по програмата са образователни институции – държавни, общински и частни детски градини, училища и висши училища в страната. Изпълнението на проектите по програмата цели да създаде ефективни партньорства между спортните клубове и образователните институции за привличане на деца, ученици, студенти, на треньорски кадри, учители по физическо възпитание и спорт в училищата и преподаватели по спорт в университетите за включването им в проектите, както и осигуряване на материална спортна база за изпълнение на спортните дейности.

Предвижда се чрез дейностите по програмата, които ще се реализират в рамките на учебната 2024/2025 година, да се създадат условия за организиране и провеждане на спортни занимания с физически упражнения и спорт в образователните институции. За малките участници заниманията може да включват упражнения от основната гимнастика, подвижни игри и базови упражнения по видове спорт. За учениците и студентите се предоставят условия за придобиване на знания и умения по вид спорт и възможности за сформиране на ученически и студентски спортни отбори и подготовката им за участие в ученически и студентски спортни състезания и прояви.
Спортните клубове могат да кандидатстват с един проект по програмата, като максималният размер на средствата за финансово подпомагане е до 19 650 лева в зависимост от броя на ангажираните по проекта партньори и броя на планираните групи. Срокът за подаване на проектните предложения е 30 април 2024 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От затвора: Кара-Мурза призова руснаците да не се отчайват след смъртта на Навални
От затвора: Кара-Мурза призова руснаците да не се отчайват след смъртта на Навални
Най-доброто решение за България е нови избори, смятат от "Възраждане"
Най-доброто решение за България е нови избори, смятат от "Възраждане"