НОВИНИ

Добро е здравословното състояние на учениците и преподавателите, които бяха прибрани от Италия с правителствения самолет

bnt avatar logo
от БНТ
06:19, 27.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Здраве

Заради коронавируса двайсет ученици и четирима преподаватели от Професионалната земеделска гимназия в Каварна бяха евакуирани с правителствения самолет тази нощ от Италия. Това стана по разпореждане на премиера Бойко Борисов съгласно указанията на Националния оперативен щаб във връзка с новия коронавирус.

Правителствения самолет кацна на летище Варна около 3 часа тази сутрин. Още с качването си на борда в Италия децата са били прегледани от медицински специалисти. Втори преглед е имало и в България от експерти на Регионалната здравна инспекция.

Иван Портних, кмет на Варна: Няма деца със симптоми или данни за заболяване, бяха наистина в едно добро настроение.

От миналата събота децата са били на обучение в Италия по програмата "Еразъм". Ден по-късно става ясно, че в страната има доказан случай на коронавирус. Докато се организира евакуацията им, учениците са били настанени във ферма на 8 километра от Милано. Единственият им контакт е бил с четирима местни, които работят там. От днес децата са в 14 дневна карантина в домовете си.

Жоро Тошков, началник на РУО - Добрич: Първо ги чака т.нар. дистанционно обучение, за да наваксат с материала или по-модерния термин е "Облак обучение" и след това допълнителни занимания, допълнителна подготовка от учители, въобще каквото преценят колегите.

По време на карантината ще се следи състоянието на децата.

Елена Балтаджиева, кмет на Каварна: Ако някой евентуално има някакъв симптом, те са инструктирани да не си напускат домовете, личните лекари веднага да бъдат информирани и на място да се реагира.

В принудителна ваканция са и преподавателите, придружавали децата в Италия.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: Тъй като не се знае дали ще са в болничен, дали личните лекари ще им издадът такъв. Разпореждането е те да бъдат в служебен отпуск и да не е за сметка на платения им годишен отпуск.

По отношение на болничните в системата на образованието проблем няма, подчерта зам.-министър Михайлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се пробите за коронавирус на пациенти от Русе, Пловдив и Бургас
Очакват се пробите за коронавирус на пациенти от Русе, Пловдив и Бургас
Ветровито и по-студено днес
Ветровито и по-студено днес