Добромир Карамаринов оглави европейската атлетика

от БНТ
15:41, 14.10.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Добромир Карамаринов
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българската лека атлетика получи поредното си огромно признание. Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов беше избран за президент на Европейската атлетика (ЕА).

С това той стана първият представител на Източна Европа, който заема този престижен пост.

Заседанието на 27-ия конгрес на ЕА, най-висшият форум на европейската атлетика, се провежда в Лозана, Швейцария.

„Благодаря за подкрепата и доверието, което ми гласувате. Въпреки че нямах конкуренция в днешните избори, не приемам тази подкрепа и доверие за даденост. За мен е огромна чест да бъда избран за президент и да продължа да служа на европейската атлетика. Ще се стремя да направя всичко възможно, за да оправдая Вашата подкрепа и доверие“, каза Добромир Карамаринов в речта си след избора.

През 2015 г. Добромир Карамаринов беше избран за първи вицепрезидент на ЕА с огромно мнозинство, след като преди това в продължение на два мандата беше член на Съвета на Европейската атлетика. Той е президент на БФЛА от 2004 г.

От 2010 г. досега е начело на Асоциацията на балканските атлетически федерации. За това време Добромир Карамаринов превърна организацията в успешна и престижна спортна структура, която надхвърли границите на Балканския полуостров като вече в нея членуват 21 формации. През 2019 г., конгресът на Международната федерация по лека атлетика в Доха, Катар, избра президента на българската федерация за член на Съвета. Добромир Карамаринов е шестият президент на ЕА в историята на организацията - след Адриан Паулен (1969-1976), Артур Голд (1976-1987), Карл-Олаф Хомен (1987-1999), Хансйорг Вирц (1999-2015) и Свен Арне Хансен (2015-2020). От март 2020 г. президентът на българската федерация бе изпълняващ длъжността президент на ЕА след кончината на Свен Арне Хансен.

По време на конгреса на ЕА днес Жан Грасия (Фр) бе предпочетен от делегатите за вицепрезидент пред Ерих Тайгамаги (Ест). Той ще работи заедно с Чери Алекзандър (Вбр) и Либор Върхиняк (Чех). Юрген Кеслинг (Гер) и Хенрик Олшевски (Пол) заемат двете свободни места в Съвета на ЕА.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът потвърди уволнението на бившия заместник-председател на ДАНС
Съдът потвърди уволнението на бившия заместник-председател на ДАНС
Френски национал заплашен от затвор за една година
Френски национал заплашен от затвор за една година