НОВИНИ

Допълнителни 17 млн. лв. за обучение по защитени специалности и професии

междусрочната ваканция увеличи заради грипната епидемия предлагат синдикат образование
bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 22.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството одобри допълнителни 16 920 831 лв. за финансиране на издръжката на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и специалности от професии, по които е налице очакван недостиг на специалисти на пазара на труда. Със средствата ще се осигури необходимият финансов ресурс за подготовката на кадри от професии и отрасли, необходими за местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.

Те ще бъдат предоставени на 271 общински и 5 държавни училища към Министерството на културата. В тях се обучават общо 14 479 ученици по защитени специалности и по такива с очакван недостиг на кадри.

Защитени са специалностите, които се предлагат в не повече от четири училища на територията на България, имат специфично съдържание и се изучават от малък брой ученици, а икономиката има потребност от тях. Допуска се те да се изучават в класове с по-малък брой ученици - минимум 9, а не 26, както е при обикновените паралелки.

При специалностите с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда паралелките са с не по-малко от 12 ученици. В тях се преподават професии, за която е доказана потребността от кадри, включително със статистически данни. Предложения за такива специалности се получават от ресорните министерства, работодателските и браншовите организации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите с подиум тренировка преди Световната купа по спортна гимнастика във Варна
Националите с подиум тренировка преди Световната купа по спортна гимнастика във Варна
Пуснаха срещу 6000 лв. гаранция шофьора, който блъсна пешеходец във Варна
Пуснаха срещу 6000 лв. гаранция шофьора, който блъсна пешеходец във Варна