НОВИНИ

Допълнителни мита върху вноса на китайски електрически автомобили предлага ЕК

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
13:29, 12.06.2024
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският съюз обяви, че може да въведе мита върху вноса на китайски електрически автомобили в опит да пребори конкуренцията. Допълнителните мита ще са с размер до 25% от вноса и може да влязат в сила от следващия месец.

Решението е резултат от разследване за субсидиране от китайската държава на производството на електромобили, в резултат на което цените им са далеч по-ниски от произведените на запад.

Ако бъдат въведени мита, това ще доведе до събиране на над 2 милиарда евро годишна за европейския бюджет. Търсенето на произведените в Китай електромобили се повиши през последните години заради по-ниските цени.

Китай е изнесъл електрически автомобили на стойност 10 млрд. евро за ЕС през 2023 г., удвоявайки пазарния си дял миналата година до 8%. ЕК очаква китайските електромобили да заемат 15% пазарен дял в съюза през следващата година.

С новата мярка европейските мита за китайските електромобили стават общо 35 на сто, което е доста по-малко от наложените 100-процентови мита от Съединените щати.

В подкрепа на мярката се обявяват Франция и Испания, а Швеция, Унгария и Германия не одобряват с аргумента, че това ще доведе до "скъпа" търговска война с Пекин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските плувци са готови за европейското първенство
Българските плувци са готови за европейското първенство
Девет български плувци ще стартират на европейското първенство
Девет български плувци ще стартират на европейското първенство