НОВИНИ

Драма прати националките до 18 г. в битката за бронза на еврошампионата в Плоещ

Момичетата на Маргарита Маринкова остават в борбата за Дивизия А

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
20:20, 10.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
бългрия черна гора европейско първенство девойки плоещ полуфинал
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за девойки до 18-годишна възраст ще спорят за бронза на европейското първенство в Плоещ, Дивизия Б. Баскетболистките на Маргарита Маринкова отстъпиха драматично пред Черна гора с 50:56 в първия полуфинал. В зала "Олимпия" българките преодоляха двуцифрено изоставане през второто полувреме, но в края не издържаха и по този начин допуснаха първа грешка на шампионата в северната ни съседка.

Така в мача за третото място младите "лъвици" ще играят със загубилия от втория полуфинал между Гърция и Чехия, като третата позиция ще им осигури и класиране в Дивизия А догодина. Двубоят за бронза ще бъде утре от 18:30 часа българско време.

Двата отбора стартираха доста мъчно в нападение и трудно реализираха, като Йелена Булайич и Ванеса Кокалова. Това обаче не спря българките да се поздравят с крехка разлика от 2 точки в края на първата част.

Тенденцията, свързана с ниската резултатност, не се промени и във втория период. Елена Дагоева взе нещата в свои ръце и символичните домакини за кратко влязоха в ролята на лидери. Постепенно точните стрелби на Анита Радевич и Булайич помогнаха на черногорките да поемат събитията на паркета, за да фиксират 25:17 в тяхна полза на голямата почивка.

Силните изяви на Булайич продължиха и при подновяването на играта, което даде тон на символичните гости да гледат смело към двуцифрената разлика. Младите „лъвици“ не имаха други намерения и постепенно намериха себе си с помощта на Деница Манолова и Димана Костова, но Булайич за пореден път показа на какво е способна и черногорският отбор се отскубна с 4 точки след 30 минути игра.

Символичните гости драпаха със зъби и нокти да останат на лидерската позиция във финалната десетка. В този момент Драгева и Костова обединиха усилия, за да могат българките да излязат с точка напред. Впоследствие Любе Андрич и Яня Драгичиш върнаха водачеството на черногорките, които до края на мача удържаха ценния успех.

Димана Костова (6 борби) и Елена Драгоева (6 овладени под двата ринга топки) нанизаха по 14 точки за българките. Деница Манолова регистрира 10 и 13 овладени под двата коша топки.

Йелена Булайич нямаше спиране за победителките 25 точки и 9 борби. Яна Драгашич реализира 12.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолети на НАТО прехванаха руски разузнавателен самолет над Балтийско море
Самолети на НАТО прехванаха руски разузнавателен самолет над Балтийско море
Днес на Игрите - 10.08.2024 г., 19:00
Днес на Игрите - 10.08.2024 г., 19:00