НОВИНИ

Двама атлети си поделиха златния медал във високия скок

двама атлети поделиха златния медал високия скок
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:55, 01.08.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Италианецът Джанмарко Тамбери и катарецът Мутаз Еса Баршим станаха олимпийски шампиони в скока на височина на лекоатлетически турнир в Токио.

В изключително силно състезание, първото в историята, в което седем състезатели преминават 2.33 метра, Тамбери и Баршим бяха безгрешни до 2.37 включително и след по три грешки на 2.39 решиха да поделят златния медал, вместо да се надскачат.

По този начин и двамата стигнаха до дългоочаквания върхов в момент в кариерата си след тежки изпитания. Тамбери бе фаворит за титлата с резултат 2.39 преди Олимпиадата в Рио де Жанейро, но три седмици преди началото на Игрите през 2016 година получи много тежка контузия на глезена при опит да скочи 2.41, която застраши продължаването на кариерата му.

Италианецът премина през много тежки моменти, които днес олицетвори като остави на пистата до себе си шината, която е носил след операцията, преди да направи последния си скок.

От своя страна Баршим е абсолютен доминатор в дисциплината в последните години, но досега олимпийското злато му убягваше, като в Лондон 2012 спечели бронз, а четири години по-късно стигна до сребро в Рио де Жанейро, преди днес да стигне до титлата. След последните неуспешни опити на Тамбери и Баршим съдията се доближи до тях и ги попита дали искат да се надскачат за първото място, при което те си стиснаха ръцете и се прегърнаха, преди да се отдадат на бурно празнуване.

Бронзовият медал в дисциплината остана за Максим Недасекау от Беларус с национален рекорд 2.37 и грешка на 2.35.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ребека Андраде със злато на прескок, Уитлок защити титлата си на кон с гривни
Ребека Андраде със злато на прескок, Уитлок защити титлата си на кон с гривни
Юлимар Рохас спечели титлата в тройния скок със световен рекорд
Юлимар Рохас спечели титлата в тройния скок със световен рекорд