НОВИНИ

Двама много добри приятели излизат в най-важния мач в карирерата им до сега

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:54, 13.09.2020
Чете се за: 03:17 мин.
Тенис

Кой измежду Александър Зверев и Доминик Тийм ще спечели първата си титла в турнирите от Големия Шлем и ще се нареди до най-големите в тениса?

Ето, че дойде момента за финала на US Open. В един необикновен сезон, в който коронавирусът обърка множество сметки, все пак надпреварата на Флъшинг Медоус се проведе, макар и по необичаен начин.

Множество тенисисти отказаха да пътуват за САЩ с цел да предпазят собственото си здраве и това на техните близките. Сред състезателите, които не участваха въобще на US Open се откроява името на четирикратния шампион, Рафаел Надал. В Ню Йорк участие не взеха още Фабио Фонини, Ник Кирьос, Стан Вавринка, Кей Нишикори, Гаел Монфис, Лука Пуй, Фернандо Вердаско и др.

20-кратният шампион в турнирите от Шлема, Роджър Федерер също не пътува за турнира, но той отдавна бе обявил, че ще се завърне чак през следващия сезон.

В отсъствието на всички тези класни тенисисти, изглеждаше немислимо някой да спре Новак Джокович. В мач от 1/8 финалите обаче една много спорна ситуация коства дисквалификация на сърбина и така той пропусна възможността да вземе 18-ти трофей от Големия Шлем.

С неговото отпадане стана ясно, че за първи път от US Open 2016-та ще имаме тенисист извън голямата тройка, който ще вдигне един от най-престижните трофеи. Освен това, за първи път от Us Open 2014 ще имаме изцяло нов шампион в Шлема.

Това ще бъде един измежду Александър Зверев и Доминк Тийм. Някак си беше логично именно някой от тях да прекъсне хегемонията на големите трима, макар и това да се случи в малко нетрадиционни условия.

Александър Зверев имаше сериозни трудности в турнирите от Шлема като никога не успяваше да покаже своя потенциал в тях. Това обаче драстично се промени през този сезон. Той стигна полуфиналите на Australian Open, а ето, че сега е финалист на US Open.

Неговият път към финала започна с труден успех в четири сета срещу финалиста от 2017-та в Ню Йорк, Кевин Андерсън. Последва нова победа, в която Зверев загуби един сет от младия талант на домакините, Брендън Накашима.

Съперник в третия кръг беше френския левичар, Адриан Манарино. Тази среща бе забавена с часове, тъй като Манарино бе от контактните лица на, заразилия се с COVID-19, Беноа Пер. Именно поради тази причина от USTA не искаха той да вземе участие в срещата, но след намесата и на Новак Джокович, срещата все пак се проведе.

Зверев отново надделя в четири сета, за да се класира за първи път в кариерата си на 1/8 финал на US Open. Там той изигра перфектен мач срещу друг дебютант на подобен етап, Алехандро Давидович Фокина, губейки едва пет гейма.

Последва труден успех срещу Борна Чорич в мач, който определено Зверев не бе по-добрият на корта, но във важните моменти показа шампионски манталитет.

Така, стигаме до полуфинала срещу Пабло Кареньо-Буста, който започна кошмарно за германеца. Той изгуби първите два сета и изглеждаше като изгубен, но възкръсна от пепелта, за да осъществи страхотен обрат и да достигне до първия си финал на турнир от Големия Шлем.

Той е първия германец от Райнър Шутлер през 2003-та, който достига до финал в Големия Шлем и първият от Михаел Щих, който го прави на US Open, след 1994-та.

Там го очаква обаче Доминик Тийм, който ще играе на трети финал в последните пет "Мейджър" надпревари. Безспорно обаче, сега изглежда най-близо до бленувания трофей, тъй като няма срещу себе си Новак Джокович или Рафаел Надал.

Освен това, от началото на турнира в Ню Йорк, австриецът показва страхотна игра, на която никой до момента не успя да намери достатъчно добро противодействие

"Доминатора" помете в първите два кръга Хауме Мунар и Сумит Нагал, за да си осигури двубой срещу шампиона от 2014-та, Марин Чилич. Това се оказа най-сериозното препятствие за Доминик, но въпреки това той се справи в четири сета срещу коравия хърватин.

На 1/8 финалите Тийм имаше трудности единствено в първия сет срещу младия Феликс Ожие Алиасим, но след като го измъкна в тайбрек, нямаше проблеми в следващите две части.

След това, "Доминатора" продължи на висока скорост и премина и през Алекс Де Минор.

На полуфинала срещу Данил Медведев, може би, станахме свидетели на най-добрия мач на турнира. Макар Тийм да спечели в три сета, във втория и в третия се стигаше до тайбрек като руснакът заслужаваше да спечели поне единия от тях.

Това превърна Доминик в първия австриец, който ще играе на финал на US Open, а при успех той ще се нареди до австрийската легенда, Томас Мустер.

Така двамата добри приятели, Александър Зверев и Доминик Тийм ще излязат тази вечер в двубой, който може да бъде повратен за техните кариери.

Това ще бъде десети сблъсък помежду им като до момента предимството е категорично в полза на Тийм, който води със 7:2 победи.

В допълнение към тази статистика, австриецът вече има понатрупан опит във финалите на турнирите от Шлема. Само преди няколко месеца, той бе на сет от това да детронира Новак Джокович на Australian Open, но се размина с титлата.

В турнирите от Големия Шлем мачовете между двамата са общо три като Тийм неизменно печели и в трите.

Зверев все пак има своите надежди за успех, тъй като е печелил срещу Доминик на твърда настилка, а също така го е надигравал и в директен спор за трофей, през 2018-та в Мадрид.

Не трябваме обаче да забравяме, че това е финал, а това е двубой, в който много често статистиката не е показателна.

Кой ще вдигне трофея на US Open 2020 при мъжете ще стане ясно в раните часове в понеделник българско време, а същинското шоу започва тази вечер в 23 часа на най-голямата арена в света, "Артър Аш Стейдиъм".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Починалият, докато шофира, водач на автобус е получил инфаркт
Починалият, докато шофира, водач на автобус е получил инфаркт
500 лева струва подготовката на един първокласник за първия учебен ден в Русе
500 лева струва подготовката на един първокласник за първия учебен ден в Русе