НОВИНИ

Двама журналисти получиха Нобеловата награда за мир

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:24, 08.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Двама журналисти са тазгодишните носители на Нобелова награда за мир. Това са филипинката Мария Реса и руснакът Дмитрий Муратов. Те са отличени за дългогодишната им борба за свободата на словото.

Последният журналист, печелил Нобелова награда, е германецът Карл фон Осиецки, който през 1935 г. разкрива тайната програма за превъоръжаване на германските сили в годините след Първата световна война.

Мария Реса и Дмитрий Муратов - тя се е изправяла срещу филипинския президент Дутерте, той и изданието му "Новая газета" - срещу Владимир Путин.

Двамата журналисти са отличени с Нобел за мир за "усилията им да защитят свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир". Но са и символ на всички медии, които се борят за независимост.

"Те са представители на всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на печата са изправени пред все по-неблагоприятни условия", заяви Берит Рейс-Андерсен от Норвежкия нобелов комитет.

58-годишната Мария Реса е популярен журналист на Филипините. Съосновател на сайта Раплър, който публикува едни от най-сериозните разследвания в страната. Недолюбвана от президента Дутерте заради критиките спрямо авторитарното му управление. Реса беше изправена пред съда по обвинение за клевета и е заплашена със затвор до 6 години. Има и американско гражданство, работила е за CNN, миналата година списание "Тайм" я посочи като един от най-влиятелните хора на годината.

"Свят без факти е свят без истина и доверие. Когато атакуваш медиите, често всъщност "убиваш вестоносеца". Опитваме се да решим този проблем по много начини. Щастлива съм, че днес отдадоха заслуженото на журналистите и на това колко е трудно да бъдеш такъв в наши дни. Благодаря ви! Ще продължим битката в името на истината", каза Реса.

59-годишният Дмитрий Муратов е първият руснак след Михаил Горбачов, носител на Нобел за мир. Дългогодишен главен редактор на независимия вестник "Новая газета" и един от основателите му. Всъщност, с пари от своята Нобелова награда, през 90-а година Горбачов купува първите компютри за редакцията на вестника. От "Новая газета" не се страхуват да бъдат критични към Кремъл, което ги превръща в честа мишена на кибератаки, опити за цензура и заплахи към екипа. През годините са убити шестима журналисти от тази редакция.

Наградата на Муратов идва само ден след 15-ата годишнина от разстрела на неговата колежка Анна Политковская.

"Тази награда е за всички от редакцията. И най-вече за тези, които бяха убити", заяви Муратов.

ООН, "Репортери без граници" и световни лидери поздравиха двамата лауреати. По традиция Нобел за мир се връчва на тържествена церемония на 10 декември в Осло, но все още не е решено дали тя ще се проведе присъствено.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев за "Пандора пейпърс": Правете разлика между хора на държавни постове и хора от бизнеса
Румен Радев за "Пандора пейпърс": Правете разлика между хора на държавни постове и хора от бизнеса
Шофьорът на колата от катастрофата на "Тракия" е с черепно-мозъчна травма
Шофьорът на колата от катастрофата на "Тракия" е с черепно-мозъчна травма