НОВИНИ

Един човек е убит при стрелба на летището в Кабул

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:47, 23.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Един човек е загинал, а други трима са ранени при престрелка на летището в Кабул. По информация на Ройтерс, жертвата е член на афганистанските сили за сигурност.

В публикация на Бундесвера в Туитър се посочва, че в инцидента, в който неизвестни лица са открили стрелба на летището, са участвали американски и германски военнослужещи. Сред тях няма пострадали. Вашингтон ускорява евакуацията, включва се и гражданската авиация.

От няколко дни афганистанката Фаранас Зазаи води своеобразен дневник. Със снимки, кратки клипове и писмени обяснения, младата жена разказва как живее семейството й край летището в Кабул.

Фаранас, която има афганистанско и американско гражданство, пристига в Кабул преди повече от месец. Пътува с дъщеря си и баща си. Идеята била съпругът ѝ да види момиченцето за първи път. Трябвало всички да се върнат в САЩ на 8 септември. Сега обаче живеят край летището.

Храната и водата са ограничени, достъп до медикаменти няма, пише Фаранас. Показва как не им раздават храна, а буквално им я хвърлят.

"В повечето случаи в пакетите имам свинско, което афганистанците не могат да консумират. Надеждата й е пребиваването край аерогарата скоро да приключи", разказва тя.

Трогателни кадри: Какво се случва с децата на летището в Кабул

Жителите на Кабул искат само едно - мир. Постепенно афганистанската столица се връща към привичния си ритъм.

Междувременно Вашингтон ускорява евакуацията. Към военните самолети се включват и 18 граждански. За изминалата седмица от страната са изведени около 28 хиляди души, казва американският президент Джо Байдън.

"Нито един от самолетите, които излитат от Кабул, не каца директно в САЩ. Кацат в американски военни бази или транзитни центрове по света. На тези места се извършват задълбочени проверки на всички, които не са американски граждани или постоянно пребиваващи. Проверено е и миналото на всеки, пристигнал в Съединените щати. Трето - след като сме ги проверили и одобрили, ние приветстваме тези афганистанци, които ни помагаха във военните действия през изминалите 20 години, в новия им дом - Съединените щати, защото ние сме такива. Това е Америка", заяви Байдън.

Утре лидерите на Г7 ще имат виртуална среща и основната тема ще бъде Афганистан. Очаква се Борис Джонсън да помоли Джо Байдън американски военни да останат в страната и след 31 август, което е крайният срок за изтеглянето им. Целта е да се гарантира безопасна евакуация.

Лидерите на Г-7 ще обсъдят кризата в Афганистан

На въпрос дали Байдън ще подкрепи британски санкции срещу талибаните, ако те предприемат зловредни действия, той отговори, че би го направил, но при определени условия. Междувременно стотици талибани са пренасочени към долината Панджшир, която се оформя като център на съпротива, и все още не е под контрола на радикалните ислямисти.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабни военни учения в Китай: Домакини са Русия, Китай и Иран
Мащабни военни учения в Китай: Домакини са Русия, Китай и Иран
Ювентус продава Кристиано Роналдо за 30 милиона евро
Ювентус продава Кристиано Роналдо за 30 милиона евро