НОВИНИ

EDMO: Онлайн платформите се провалят в борбата с деизнформацията

българия започва кампания дезинформацията
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 01.03.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Въпреки поетите ангажименти, онлайн платформите се провалят в борбата с дезинформацията. Това се казва в позиция на изпълнителния съвет на Европейската обсерватория за дигитални медии (EDMO).

Европейската обсерватория за дигитални медии е загрижена от неотдавнашното обявление от страна на Twitter, че компанията ще започне да събира такси за достъп до програмния си интерфейс.

Достъпът до публичните данни на Twitter е от ключово значение за изследванията на дезинформацията. Таксите за подобен достъп до данни ще се отразят сериозно върху извършването и продължаването на редица изследователски проекти, както и ще създаде условия за дискриминация сред изследователите въз основа на наличното им финансиране, посочват от EDMO.

„Обявеният край на безплатния достъп до TwitterAPI за изследователите от академичните среди застрашава текущи и бъдещи проекти, свързани например с речта на омразата и дезинформацията. Платената такса за достъп ще задълбочи още повече неравенствата, при които учените имат само частичен достъп, и ще ни обрече да знаем все по-малко като общества“, заяви проф. Клаес де Врезе, член на Изпълнителния съвет на EDMO.

От обсерваторията напомнят, че наскоро ЕС предприе изключително важни стъпки в борбата срещу дезинформацията. Очаква се Twitter да бъде класифициран като "Много голяма онлайн платформа" според изискванията на Акта за цифровите услуги и ще разполага само с четири месеца, за да постигне пълно съответствие с регламента.

"Компанията пое редица ангажименти в рамките на Кодекса в областта на дезинформацията, включително предоставяне на достъп до данни за изследване на дезинформацията. EDMO настоятелно насърчава Twitter и всички платформи да изпълнят поетите ангажименти", се казва още в позицията.

Изпълнителният съвет на Европейската обсерватория за дигитални медии (EDMO) приветства откриването на Центъра за прозрачност и публикуването на първите доклади на подписалите Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията. EDMO приканва подписалите го страни да бъдат по-точни, ясни и прозрачни в своите доклади. Публикуваните доклади не отговарят на поетите ангажименти от подписалите кодекса страни, посочват от EDMO.

Подписалите кодекса се ангажираха да разработят т. нар. Структурни показатели и да ги публикуват до девет месеца от подписването на кодекса. По искане на Европейската комисия, EDMO представи на подписалите го страни първото предложение за Структурни показатели, като постави акцент върху разпространението, източниците и аудиторията при дезинформацията.

Тъй като първоначалният график вече се забави, EDMO насърчава подписалите страни да се споразумеят за показателите възможно най-скоро.

За успешното прилагане на показателите във всички държави-членки на ЕС, ще са необходими както достъп до данните на платформите, така и допълнителни икономически ресурси.

"Наясно сме, че сме само в началото на един процес. Предоставянето на частични доклади с данни, които не подлежат на преглед, няма да допринесе за надеждността и ефективността на Кодекса на поведение", изтъкна професор Мигел Поярес Мадуро, председател на Изпълнителния съвет на EDMO.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 6,5 млн. лв. ще струва видеонаблюдението при броенето на бюлетините
Близо 6,5 млн. лв. ще струва видеонаблюдението при броенето на бюлетините
Анже Копитар вкара 4 гола за Лос Анджелис при победата над Уинипег в НХЛ
Анже Копитар вкара 4 гола за Лос Анджелис при победата над Уинипег в НХЛ