НОВИНИ

Едно "залежало досие" в Белгия с драматични последици

Терористичният атентат в Брюксел с двама убити шведски футболни фенове, предизвика политически сътресения

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:25, 24.10.2023
Чете се за: 05:55 мин.
Европа
едно залежало досие белгия драматични последици
Слушай новината

Терористичният атентат от миналия понеделник в Брюксел, при който тунизиец застреля двама шведски футболни запалянковци, предизвика политически сътресения в Белгия.

На пресконференция в нощта след атентата премиерът на Белгия Александър Де Кро от партията "Открити фламандски либерали и демократи", съобщи, че тунизиецът Абдесалем Ласуед пребивава незаконно в страната. Де Кро обясни, че през 2019 той е подал молба за убежище, година след това е получил отказ с искане да напусне Белгия, но веднага след това е изчезнал от радара на властите. До трагичния понеделник, 16 октомври, когато разстреля с автомат двама шведски граждани и тежко рани трети.

В среднощната пресконференция на правителството участва и министърът на правосъдието Венсан Ван Квикенборне - също представител на "Откритите фламандски либерали и демократи".

И Де Кро, и Ван Квикенборне обясниха колко е трудно незаконно пребиваващите в Белгия мигранти да бъдат връщани в държавите им, защото съответните държави не ги искат и Белгия няма как насила да ги качи в самолета. Ван Квикенборне каза още, че Ласуед не е бил включен в националния списък с радикализирани ислямисти, въпреки че през 2022 години службите за сигурност докладват за странно поведение на тунизиеца в близост до една от многобройните джамии в Брюксел.

Тунис е поискал екстрадиция

В края на миналата седмица неочаквано същият министър на правосъдието Ван Квикенборне подаде оставка. Повод за това се оказа нова информация, според която през 2022 година Тунис, чрез Интерпол, е изпратил на Белгия така нареченото червено предизвестие ("red notice") за екстрадирането на Ласуед в родината му. Оказва се, че той е избягал от затвора в Тунис през 2011 година, където е излежавал присъда за опит за двойно убийство и е успял да пристигне в Европа през Лампедуза в Италия.

Ван Квикенборне обясни, че искането просто е останало "да залежава" на бюрото на прокурор от брюкселската прокуратура и не са предприети действия по него.

Забравеното досие

Правосъдният министър заяви, че поема лична политическа отговорност за сериозна административна грешка с драматични последици. От прокуратурата в Брюксел се оплакаха от липса на достатъчно персонал, но за оставки или наказания засега не се съобщава.

Бившият правосъден министър съобщи още, че през миналата 2022 година страната е получила 31 искания за международна екстрадиция. 30 от тях са били обработени и само едно (това на Ласуед) забравено.

Вчера премиерът Де Кро посочи новия правосъден министър - Пол ван Тихелт, който беше част от кабинета на бившия Ван Квикенборне. Ван Тихелт е прокурор, бивш шеф на службата за оценка на заплахите за националната сигурност, която изготвя списъка с радикализираните елементи в Белгия.

Новият правосъден министър, представен като голям експерт по националната сигурност, беше посрещнат враждебно вътре в либералната партия на премиера Де Кро, защото е бил избран от ръководството почти еднолично, без партийна дискусия. Ключови фигури на партията обявиха, че се оттеглят от нея, което допълнително ще отслаби и без това слабите й електорални позиции преди изборите в страната догодина.

Пропуските в службите за сигурност

Освен политическите сътресения случаят Ласуед постави на дневен ред в Белгия и други важни въпроси: Как е възможно почти 20 години тунизиецът, осъден на 26 години затвор в родината си, да остане незабелязан от службите за сигурност в Европа? Оказа, че той е пребивавал в затвора и в Швеция, но белгийските власти не знаеха за престоя му там. Защо Белгия, която преживя ужаса на терористичните атаки в Брюксел на 22 март 2016 година, когато загинаха 35 души от различни националности, не успява да държи под контрол радикализираните мюсюлмани, най-вече в Брюксел? И как е възможно в страна с население 11 милиона души години наред да пребивават над 100 000 нелегални мигранти? Въпроси, които белгийците и всички, които живеят в Брюксел, си задават, но засега не получават отговор.

Междувременно днес в Париж бяха повдигнати обвинения на двама мъже, за които се предполага, че са свързани с Ласуед. Обвиненията срещу тях са за терористичен заговор и съучастие в убийство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по лека атлетика ще организира Балканската гала през 2024 г.
Българската федерация по лека атлетика ще организира Балканската гала през 2024 г.
Топло за сезона днес, още по-топло утре
Топло за сезона днес, още по-топло утре