НОВИНИ

ЕК предлага замразяване и конфискуване на активи на олигарси, нарушаващи санкциите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:02, 25.05.2022
Чете се за: 05:37 мин.
Европа
предлага замразяване конфискуване активи олигарси нарушаващи санкциите
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия предложи днес нарушението на санкциите на ЕС да се добави към списъка на престъпленията на ЕС. Комисията също така предлага нови правила за конфискация на активите на физически и юридически лица, които нарушават санкциите или извършват престъпления.

Добавянето на нарушаването на ограничителните мерки към списъка с престъпления на ЕС ще позволи да се установи общ стандарт за престъпленията и наказанията в целия ЕС, което ще улеснили разследването, преследването и наказването на нарушения на ограничителни мерки във всички държави-членки. Потенциалните престъпления могат да включват участие в действия или дейности, които имат за цел пряко или непряко заобикаляне на ограничителните мерки, включително чрез укриване на имущество, неуспешно замразяване на средства или извършване на търговия със стоки, обект на търговски забрани.

Комисията внася предложение за директива относно възстановяването и конфискацията на активи. Предложените правила ще се прилагат и при нарушаване на ограничителните мерки, като се гарантира ефективното проследяване, замразяване, управление и конфискация на облаги, получени от нарушаването на санкциите. Брюксел предлага да се разшири мандата на службите за проследяване и идентифициране на активи на физически и юридически лица, които са обект на ограничителни мерки на ЕС.

Тези правомощия ще се прилагат и за активи от престъпна дейност, включително чрез спешно замразяване на имущество, когато съществува риск активите да изчезнат. Предлага се и създаването на офиси за управление на активите във всички държави-членки на ЕС, за да се гарантира, че замразеното имущество не губи стойността си, позволява продажбата на замразени активи, които лесно биха могли да се амортизират или са скъпи за поддръжка.

Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова каза: „Санкциите на ЕС трябва да се спазват и онези, които се опитват да ги заобиколят, да бъдат наказани. Нарушаването на санкциите на ЕС е сериозно престъпление и трябва да доведе до сериозни последици. Нуждаем се от правила за целия ЕС, за да установим това. Като съюз ние отстояваме нашите ценности и трябва да накараме тези, които поддържат военната машина на Путин, да платят цената за това.”

Комисарят по правосъдието и потребителите Дидие Рейндерс каза: „Трябва да гарантираме, че лицата или компаниите, които заобикалят ограничителните мерки на ЕС, са държани под отговорност. Подобно действие е престъпление, което трябва да бъде строго санкционирано в целия ЕС. Понастоящем различните дефинициите от отделните държави по отношение на нарушаването на ограничителните мерки все още могат да доведат до безнаказаност. Трябва да затворим вратичките и да предоставим на съдебните органи правилните инструменти за преследване на нарушения на ограничителните мерки на Съюза“.

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза: „Престъпните босове използват сплашване и страх, за да си купят мълчание и лоялност. Но обикновено тяхната алчност означава охолен начин на живот. Това винаги оставя следа. Сега Европейската комисия предлага нови инструменти за борба с организираната престъпност, като следва тази следа от активи. Това предложение позволява на служителите по възстановяване на активи да проследят и замразят: проследят къде се намират активите и да издадат спешна заповед за замразяване. Проследяването позволява намирането на активи, а спешното замразяване дава време на съдилищата да действат. Това предложение ще обхване нови видове престъпления, включително трафик на огнестрелни оръжия, изнудване в размер на 50 милиарда”.

ЕС въведе серия от ограничителни мерки срещу руски и беларуски физически лица и компании, както и секторни мерки, някои от които датират от 2014 г. Прилагането на ограничителни мерки на ЕС след атаката на Русия срещу Украйна показва сложността на идентифицирането на активи собственост на олигарси, които ги крият в различни юрисдикции чрез сложни правни и финансови структури. Непоследователното прилагане на ограничителни мерки подкопава способността на Съюза да говори с един глас.

За да подобри координацията на равнището на Съюза при прилагането на тези ограничителни мерки, Комисията създаде работна група „Замразяване и изземване“, която осигурява координация между държавите-членки. Досега държавите-членки съобщават за замразени активи на стойност 9,89 милиарда евро и блокирани транзакции на стойност 196 милиарда евро.

Някои от държавите от ЕС предлагат иззените активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна. За да станат факт предложенията на ЕК, те трябва да бъдат одобрени единодушно от държавите-членки на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Варна откри силния международен турнир по спортна гимнастика
Кметът на Варна откри силния международен турнир по спортна гимнастика
СГП води разследване за отвличане на столичен бизнесмен
СГП води разследване за отвличане на столичен бизнесмен