НОВИНИ

ЕК ще отпусне на Киев 18 милиарда евро догодина

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:45, 21.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС се договориха за въвеждането на общоевропейски мерки за справяне с енергийната криза. На заседание, продължило до късно през изминалата нощ, те решиха ЕС да организира общи поръчки за купуването на газ, да въведе таван на цената на газа, който се използва за производство на енергия и на динамичен ценови коридор за сделките с газ.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел подчертаха след края на срещата, че ЕС е показал единство по отношение на мерките срещу енергийната криза. Според тях решението, прието късно през изминалата нощ, днес вече се е отразило положително на цената на газа.

“Държавите имат много различни специфики по отношение на придобиване на енергоресурси и начините на тяхното използване, особено за генериране на електроенергия. Така че трудно се намира пресечна точка на интересите. Но защо стояхме толкова до късно снощи, за да намерим общ подход за решаване на всички тези проблеми, особено в две направления. Едното е вземане на решение за съвместно закупуване на газ от страните-членки, но най-важното е, че се взе решение, че това ще бъде на доброволен принцип и второто, това е въвеждането на динамичен ценови коридор при трансакции с газ и таван на цената на газа, когато той се използва за производство на електрическа енергия”, заяви Румен Радев.

Радев от Брюксел: Ако така продължаваме, ще доведем държавата до пълен блокаж

Президентът Румен Радев е обсъдил членството на България в Шенген с канцлера на Германия Олаф Шолц, президента на Франция Еманюел Макрон и премиерите на Дания и Швеция. Според него те са дали подкрепа за приемането на България и Румъния. Нидерландия остава единствената държава, която е против.

“Премиерът Петер Фиала се ангажира категорично да работи по всички процедурни механизми, така че ние да търсим решение на този въпрос. Пак казвам, изборите в Нидерландия са през пролетта, това е трудна тема, но Нидерландия вече е сама. Това е най-важното. Трябва много комуникация, тя продължава, много разяснение на значението на България за опазване на общата европейска граница и какво означава във времена на икономическа криза ние да стоим с блокирани граници. Когато за нашата икономика, за икономиката на Европа, за всички динамични сектори, където е важно бързото движение на хора, стоки, услуги, капитали в момента да срещаме едно ненужно затормозяване”, допълни той.

Европейските лидери обсъдиха днес и финансовата помощ за Украйна за следващата година. Брюксел обсъжда с украинските власти как да бъдат възстановени електричеството, топлоподаването и водоснабдяването.

“Много е важно за Украйна да има предвидими и стабилни приходи. Разбрахме, че страната се нуждае от приблизително от 3 до 4 милиарда евро на месец, за да има достатъчно финансов ресурс за посрещането на основните нужди. Тези 3 до 4 милиарда трябва да бъдат финансирани от ЕС и от нашите американски приятели, а също и от финансовите институции. Дискутирахме финансирането от ЕС, което може да е около 1,5 милиарда на месец. Това би означавало 18 милиарда за следващата година - сигурна сума, на която Украйна би могла да разчита”, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Евролидерите коментираха и отношенията с Китай. Заключенията са, че ЕС не изпада в зависимост от Китай по отношение на технологиите и суровините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георг Герогиев, ГЕРБ: Смятам, че се връщаме към тона на смирение и разум в НС
Георг Герогиев, ГЕРБ: Смятам, че се връщаме към тона на смирение и разум в НС
Изцяло български финал на двойки при мъжете на турнира от ITF в Созопол
Изцяло български финал на двойки при мъжете на турнира от ITF в Созопол