НОВИНИ

Еманюел Макрон на историческо посещение в Ирак

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:57, 02.09.2020
Чете се за: 02:22 мин.
По света

Френският президент Еманюел Макрон кацна в Багдад при първото си официално посещение в Ирак, където се надява да помогне на страната да възстанови своя "суверенитет", въпреки че ходът му разпалва напрежението между САЩ и Иран.

Идвайки направо от двудневно пътуване до Бейрут, столицата на кризисния Ливан, Макрон ще бъде най-значимият лидер на посещение в Ирак, откакто премиерът Мустафа ал Кадеми дойде на власт през май.

В последната си вечер в Бейрут Макрон обяви, че се отправя към Багдад, "за да започне инициатива заедно с ООН за подкрепа на процеса на суверенитет".

"Борбата за суверенитета на Ирак е от съществено значение", каза Макрон пред репортери в петък, преди да замине за Ливан. Според него иракчаните, които "са страдали толкова много", заслужават възможности освен доминиране от регионални сили или ислямистки екстремисти.
"Има лидери и обикновени хора, които са наясно с това и които искат да вземат съдбата си в ръце. Ролята на Франция е да им помогне да го направят", каза Макрон.

След инвазията, водена от САЩ, свалила диктатора Саддам Хюсеин през 2003 г., Ирак беше опустошен от вълни от сектантски конфликти, кулминирали с групата „Ислямска държава“, владяла частите на страната шест години, преди джихадистите да бъдат отблъснати с международна подкрепа. Ирак от години е между двата си основни съюзника Иран и САЩ - балансиращ акт, който става все по-труден след оттеглянето на Вашингтон през 2018 г. от многостранна ядрена сделка с Техеран.

Франция е сред европейските държави, които остават ключови поддръжници на споразумението от 2015 г. Тази година американски удар с безпилотни летателни апарати уби най-висшия ирански генерал Касем Солеймани в Багдад, което накара Иран да изстреля ракети срещу американските войски в Ирак. Подкрепяни от Техеран групи са заподозрени в изстрелване на ракети по дипломатически, военни и търговски обекти на САЩ в Ирак през последните месеци.
Като вторият по големина производител на петрол в ОПЕК, Ирак също беше силно засегнат от световния ценови колапс и пандемията от коронавирус принуди крехката си икономика да потъне още повече.

Франция даде знак за подкрепа. Висшият дипломат Жан-Ив Льо Дриан посети Ирак през юли, настоявайки, че Багдад "трябва да се разграничи от регионалното напрежение", а министърът на отбраната Флоранс Парли пътува до Багдад миналия месец.

Днес Макрон ще се срещне както с Кадеми, така и с президента Бархам Салех, с когото се срещна в Париж през 2019 г., и с редица други политически фигури. Посещението ще бъде от "голямо значение, тъй като е трето от френските власти за един месец", каза Хушам Давуд, съветник на иракския премиер.

За разлика от повечето чуждестранни служители, френският президент няма да спре в Арбил, столица на автономния кюрдски регион на Ирак. Вместо това кюрдският президент Нечирван Барзани е склонен да пътува до Багдад за разговори.

Скоро след спечелването на президентския пост през 2017 г. Макрон се опита да посредничи между автономния кюрдски север и федералното правителство, но финансовите и военните спорове между двете страни остават нерешени. Вероятно няма да има съобщения за нова финансова или военна помощ, казаха иракски служители.

Франция не участва в инвазията, която свали Саддам, но се присъедини към ръководената от САЩ коалиция, създадена през 2014 г. за борба с ИД.

По-рано тази година, след териториалното поражение на ИД и появата на пандемията Covid-19, последният контингент от френски войски, разположени в Ирак като част от коалицията, се изтегли.

Сегашното посещение на Макрон е след интензивни разговори в Ливан - неговото второ след колосалната експлозия на 4 август в пристанището в Бейрут, убила повече от 180 души. Той беше председател на донорска конференция за Ливан миналия месец и заяви, че е готов да проведе още една заедно с политически срещи през октомври.

"Макрон определено се опитва да обърне Франция към Близкия изток“, каза Карим Битар, професор по политология във Франция и Ливан.

Френският лидер се фокусира върху Ливан и Ирак, които имат връзки както с Иран, така и със Саудитска Арабия, тъй като смята, че Париж може да играе посредническа роля, ако регионалното напрежение ескалира допълнително“, каза Битар пред АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пея разкритикува организаторите на US Open заради протоколите за COVID-19
Пея разкритикува организаторите на US Open заради протоколите за COVID-19
Кабинетът пуска 56,6 млн. лв. към земеделските стопани
Кабинетът пуска 56,6 млн. лв. към земеделските стопани