НОВИНИ

Енергийните министри от ЕС ще обсъдят осигуряването на газовите доставки за зимата

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:25, 26.07.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
европейската комисия време отговорни решения северна македония
Слушай новината

В Брюксел днес започва извънреден съвет на енергийните министри на държавите-членки от ЕС. Основната тема - осигуряването на газовите доставки и подготовка за зимата.

Очаква се министрите да обсъдят предложението на ЕK за 15% намаляване на потреблението на природен газ в Евросъюза от следващия месец до март идната година. Според последните предложения 5 страни членки ще са необходими, за да задействат тревога на ниво ЕС за сигурността на доставките вместо 3, както се предвиждаше по-рано. Всичко това на фона на задълбочаваща се несигурност на доставките на руско синьо гориво в Европа.

От днес "Газпром" намалява наполовина количеството газ, което изпомпва през газопровода "Северен поток". Така по тръбите под Балтийско море ще текат едва 20% от договорените между Германия и "Газпром" количества. Като причина руската компания посочва ремонт на още една турбина. Според Берлин няма техническа причина за намаляването на обемите по "Северен поток". Темата беше и сред акцентите в среднощното послание на президента Володимир Зеленски.

"Русия прави всичко това с цел - да може максимално да затрудни европейците да се подготвят за зимата. И това е открита газова война, която Русия води срещу обединена Европа - така трябва да се възприема. И не ги интересува какво ще стане с хората, как ще страдат - от глад - заради блокиране на пристанища, или от студ и бедност... Или от окупация. Това са просто различни форми на терор", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи тв дебат между кандидатите за следващ премиер на Великобритания
Първи тв дебат между кандидатите за следващ премиер на Великобритания
Новите случаи на коронавирус са 2987
Новите случаи на коронавирус са 2987