НОВИНИ

ЕС и Тунис подписаха стратегическо споразумение за миграцията

тунис подписаха стратегическо споразумение миграцията
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:00, 16.07.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз и Тунис подписаха меморандум за разбирателство за "стратегическо и всеобхватно партньорство" в областта на незаконната миграция, икономическото развитие и възобновяемата енергия, предаде АФП.

В речта си в президентския дворец на Тунис председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства споразумението, което има за цел да "инвестира в споделения просперитет".

Тя беше придружена от италианския министър-председател Джорджа Мелони и холандския премиер Марк Рюте, които миналия месец бяха в Тунис за разговори по споразумението.

"Нуждаем се от ефективно сътрудничество, повече от всякога" в областта на миграцията, заяви Фон дер Лайен, като обяви по-тясно сътрудничество срещу "мрежите на контрабандистите и трафикантите" и в операциите по издирване и спасяване.

ЕС търси начини да подкрепи Тунис в опита му да спре потока от мигранти, които се опитват да излязат от северноафриканската страна по опасни морски маршрути с надеждата да достигнат Европа.

Мелони приветства "новата и важна стъпка за справяне с миграционната криза" и покани президента на Тунис Каис Саид на международна конференция по миграцията на 23 юли.

Рюте заяви, че от споразумението ще спечелят както Европейският съюз, така и "тунизийският народ", като отбеляза, че ЕС е най-големият търговски партньор на Тунис.

През юни Фон дер Лайен беше предложила на Тунис 105 млн. евро в подкрепа на мярка за ограничаване на незаконната миграция, 150 млн. евро незабавна помощ и 900 млн. евро дългосрочна помощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи смъртен случай в Кипър заради жегите
Първи смъртен случай в Кипър заради жегите
Андреа Буратини: Тези момчета са бъдещето на българския волейбол
Андреа Буратини: Тези момчета са бъдещето на българския волейбол