НОВИНИ

ЕС отпуска още 25 милиона евро за Газа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:01, 06.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
отпуска милиона евро газа
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейската комисия съобщи днес, че предоставя допълнителни 25 милиона евро за хуманитарна помощ за Газа. С това помощта от ЕС за Газа за тази година се увеличава в четворен размер и става 100 милиона евро. Новата помощ ще бъде предоставена на хуманитарни организации за осигуряване на животоспасяваща помощ.

На последната среща на върха лидерите на страните от ЕС призоваха за непрекъснат, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ за достигане до нуждаещите се чрез всички необходими мерки, включително хуманитарни коридори и паузи за хуманитарни нужди.

ЕС стартира операция "Хуманитарни въздушни мостове" в помощ на хората, засегнати от кризата, като улеснява доставката на хуманитарни товари, доставени от партньори като УНИЦЕФ и международни организации.

От 16 октомври 6 полета с над 263 тона помощ достигнаха Египет в очакваме да бъдат доставени до нуждаещите се в Газа. Механизмът за гражданска защита на ЕС беше активиран, за да предложи подкрепа за полети за репатриране от Израел.

"Допълнително увеличаваме хуманитарната помощ за Газа с още 25 милиона евро. По този начин Европейският съюз ще похарчи общо 100 милиона евро за хуманитарна помощ за цивилни в Газа. В същото време ние работим с Израел, Египет и ООН, за да пуснем повече конвои в Газа, включително през коридори и паузи за хуманитарни нужди", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският Червен кръст продължава да подпомага пострадалите в с. Лъвино
Българският Червен кръст продължава да подпомага пострадалите в с. Лъвино
Играчите на ЦСКА ще излязат на терена с бездомни кучета преди мача с Хебър
Играчите на ЦСКА ще излязат на терена с бездомни кучета преди мача с Хебър