НОВИНИ

Евакуираха шест лъва и шест тигъра от Украйна в Полша

евакуираха шест лъва шест тигъра украйна полша
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:30, 03.03.2022
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Слушай новината

Шест лъва и шест тигъра от приют за малтретирани животни край Киев пристигнаха в Полша тази сутрин, съобщи за АФП говорител на зоопарка в Познан, който организира евакуацията.

Украинският камион, който измина близо 1000 км от Киев, за да заобиколи централната област Житомир, която беше обстрелвана от руските сили, превозваше също два каракала и африканско диво куче, каза Малгожата Ходила.

Камионът, който потегли във вторник, трябваше да спре и да остане паркиран цяла нощ заради руските танкове, добави тя. На границата животните са били прехвърлени на полски камион.

Животните без документи са пренесени през границата законно, благодарение на скорошна промяна в международната процедура по CITES (Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора) и с помощта на главния ветеринарен лекар на Полша, добави Ходила.

Директорът на зоологическата градина в Познан Ева Зграбчинска, която е работила по евакуацията, е в контакт с няколко западни организации, желаещи да приемат животните. Тя е започнала и кампания за набиране на средства.

Преди две години Зграбчинска организира спасяването на девет тигъра на косъм от смъртта, блокирани в италиански камион на полско-беларуската граница или на път за зоологическа градина в Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоп: Това бе най-добрият мач на Минамино за Ливърпул
Клоп: Това бе най-добрият мач на Минамино за Ливърпул
Огромен трибагреник се развя по пистите над Банско
Огромен трибагреник се развя по пистите над Банско