НОВИНИ

Европа продължава да отпуска мерките срещу COVID-19

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:16, 22.04.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Броят на хората по света, засегнати от COVID-19, надхвърли два милиона и 500 хиляди души. Пандемията отне живота на повече от 177 хиляди души - близо половината на стария континент. Същевременно в Европа продължава, макар и внимателно, отпускането на мерките.

След 11 май в Нидерландия частично ще отворят началните училища и дневните центрове. Все пак престоят на децата в училище ще е по-кратък, като вероятно те ще бъдат разделени на по-малки групи. Учителите ще бъдат тествани за коронавирус.

Децата на възраст между 6 и 12 години ще могат да спортуват на открито. Големите обществени събития обаче са забранени до 1 септември. Остават затворени и фризьорските салони. Не може да се посещават домове за възрастни хора.

Марк Рюте - министър-председател на Нидерландия: Здравето е на първо място, а после всичко останало. Трябва да разберем, че сме в началото на нов етап. Това е само началото на връщането към нормалния живот.

Испания, където ограниченията са сред най-строгите, ще позволи на децата да излизат навън, но след 27 април. От същата дата в Берлин носенето на маски на обществени места става задължително.

В Австрия ресторантите ще посрещнат първите си клиенти след 15 май, но ще могат да работят само до 11 часа вечерта. Персоналът ще продължи да носи маски, а правилото за спазване на социална дистанция остава.

Себастиан Курц - канцлер на Австрия: Не разчитайте, че ще имате свободата да пътувате в Европа. Ние координираме действията си с останалите европейски страни, а Европейската комисия препоръча първо да бъдат създадени правила за движение между съседните държави.

Австрийският канцлер уточни, че вече се водят разговори с Германия, Чехия, Унгария и Словакия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Месечното отчитане на топломерите е по-изгодно от сезонното в Пловдивско
Месечното отчитане на топломерите е по-изгодно от сезонното в Пловдивско
Майкрософт създаде технология за криптовалута от импулсите на тялото
Майкрософт създаде технология за криптовалута от импулсите на тялото