НОВИНИ

Някои страни в Европа облекчават мерките срещу коронавируса

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:07, 20.04.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Сигурност и правосъдие

Редица европейски страни започнаха да облекчават ограниченията, наложени заради коронавируса.

ГЕРМАНИЯ

Малки магазини в Германия отвориха врати, в Люксембург възобновиха строежите, пазарите в Чехия вече работят, както и фризьорски салони в Дания и книжарници в Италия.

Всички те спазват изискванията за хигиена и социална дистанция.

Магазини под 800 квадратни метра в Германия вече работят .Такива са например магазини за дрехи или обувки. Маските не са задължителни, но горещо се препоръчват от.

Мануела Фишер-Хансес, собственик на магазин за дрехи в Лайпциг: Взехме всички мерки за сигурност и писахме на редица клиенти. Готови сме да започнем.

Освен обектите за облекло, в Германия вече работят търговците за продажба на коли и велосипеди, както и книжарниците.

ЧЕХИЯ

Чешката република също започва да отслабва ограниченията. Вече работят часовникарски ателиета, салони и сервизи за автомобили, както и пазари на открито. Всичко е според предписанията във връзка с пандемията.

Роман Хуска, фермер в Прага: Всичко ще бъде наред. Сега хората трябва да си върнат доверието. Ситуацията е такава , че всеки избягва всеки, но да се надяваме, че всичко ще е наред.

ДАНИЯ

Строга хигиена се спазва и в датските фризьорски салони, които отвориха врати след седмици без работа. Ръцете на клиентите се пръскат с дезинфекционен гел. Предпазните стъпки не свършват с това.

Ан-Софи Вилумсен, фризьорка в Копенхаген: След като ръцете им са напръскани, клиентите трябва да облекат този найлон за еднократна употреба вместо обичайната пелерина в салона.

НОРВЕГИЯ

Норвегия също предприе отмяна на някои забрани като отвори детските градини след като те не работиха един месец. Родители се опасяват, че това е твърде рисковано, но властите смятат, че децата са по-малко засегнати от COVID-19.


СЛОВЕНИЯ


След пет седмици на карантина в Словения заработиха обекти, в които няма храни. Строежите се възобновиха, заработиха магазини за строителни материали, мебели, както и градински центрове, ателиета за химическо чистене и автосалони.

ИТАЛИЯ

В тежко поразената от кронавируса Италия също има отпадане на някои ограничения. Италианските книжарници вече приемат клиенти, които спазват дистанция помежду си.

И ако обичайните забавления още са далеч от публиката в Рим музиканти решиха да повишат настороението на свои съграждани с концерт пред жилищните блокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-ниско ниво на петрола от 20 години
Най-ниско ниво на петрола от 20 години
Ген. Мутафчийски в "Питай БНТ": Засега не можем да препоръчаме разхлабване на мерките
Ген. Мутафчийски в "Питай БНТ": Засега не можем да препоръчаме разхлабване на мерките