НОВИНИ

Европейският парламент съди ЕК заради Унгария

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:43, 14.03.2024
Чете се за: 01:27 мин.
По света
европейският парламент настоява достойна минимална работна заплата страните
Слушай новината

Европейският парламент потвърди, че завежда дело срещу Европейската комисия заради освободените през декември 10 милиарда евро за Унгария. Това реши Председателският съвет на Европарламента, като по този начин подкрепи решението на Комисията по правни въпроси. Сега председателят на Европейския парламент Роберта Мецола трябва да възложи на юридическата служба на парламента да започне процедурата в Съда на ЕС.

Преди срещата на върха през декември миналата година ЕК размрази 10 милиарда от замразените средства за Унгария, което беше изтълкувано от евродепутатите, като опит на Брюксел да си осигури подкрепата на Виктор Орбан за започването на преговори за членство с Украйна.

Еврокомисията години наред критикува Унгария заради проблемите с върховенството на закона в страната и е замразила повечето фондове за страната. Според някои от от евродепутатите, ЕК е отблокирала 10-те милиарда за Будапеща без страната да е изпълнила необходимите реформи.

Еврокомисията отхвърли обвинението, че решението за размразяването на част от средствата за Унгария е свързано с решението за започването на преговори с Украйна. Говорител на ЕК каза днес, че ЕК е действала в пълно съответствие с правото на ЕС и ще защитава решението си пред съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополит Серафим: Приносът на патриарх Неофит в историята на църквата и народа ни ще бъде неизлечим
Митрополит Серафим: Приносът на патриарх Неофит в историята на църквата и народа ни ще бъде неизлечим
Пребиха пастир в бобовдолско село
Пребиха пастир в бобовдолско село