НОВИНИ

Фабио Куартараро с дебоютен успех в "Moto GP"

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:57, 19.07.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Други спортове
фабио куартараро дебоютен успех moto

Французинът спечели откриващата надпревара за сезона на пистата „Херез“, която предложи много вълнуващи моменти. Световният шампион Марк Маркес с тежко падане и съмнения за фрактура.

На старта Маврик Винялес потегли отлично и пое лидерството, докато за полситъра Куартараро първата обиколка се превърна в истински кошмар. В нейния край французинът беше на 4-та позиция, изпреварен и от Марк Маркес и от Джак Милър.

В 3-ия тур Маркес изпревари Винялес и пое водачеството на колоната. Две обиколки по-късно, обаче, на 4-ти завой световния шампион имаше сериозни проблеми като се размина на косъм от отпадане. Само и единствено невероятния рефлекс на испанеца го остави върху мотора. В край на сметка след преминаване през зоната за сигурност, Маркес се върна на трасето на 16-та позиция.

В края на 6-та обиколка Куартаро напомни защо спечели квалификацията във вчерашния ден и с чудесна маневра срещу Джак Милър, излезе на 2-ра позиция.

Три обиколки по-късно френският пилот излезе начело след неточност на Маверик Винялес, който допусна грашка при преминаването на завоя, кръстен на отказалия се след миналия сезон Хорхе Лоренцо.

В следващите няколко тура в челото нямаше размествания, а Куартараро започна да отваря разлика между себе си и преследвачите.

Междувременно Марк Маркес продължаваше да прави опити да се завърне в челото след проблемите си. Девет обиколки преди финала испанецът вече беше в топ 6 и категорично беше най-бързият пилот на пистата.

В същото време Валентино Роси бе принуден да приключи с участието си поради технически проблеми с неговата „Ямаха“. Неговият съотборник Маверик Винялес, пък, си върна 2-та позиция от Джак Милър.

Четири обиколки преди края, летящият Маркес вече заемаше 3-та позиция и притискаше Винялез за второто място. Тогава, нова грешка в завой номер 4 предизвика страховито падане на световния шампион. За щастие всичко изглеждаше наред с него, но испанеца бе видимо разочарован, защото имаше всички шансове да завърши на 2-ра позиция.

Няколко обиколи по-късно обаче камерите показаха Марк Маркес, изнесен на носилка и с шина на врата. Засега остава неясно каква е контузията на испанеца и дали той ще бъде на линия за следващото състезание, което е след седмица, отново на „Херез“.

До края нямаше кой да спре Фабио Куартараро и французинът записа своя първи успех в кралския клас. Втори остана Маверик Винялес, а последното място на почетната стълбичка остана за Андреа Довициозо.

По-назад се наредиха: Джак Милър, Франко Морбидели, Пол Еспаргаро, Франческо Баная, Данило Петручи и Такаки Накагами.

Точки взеха още Йохан Зарко, Алекс Маркес, Брад Биндер, Тито Рабат и Брадли Смит, който замени контузения Алейш Еспаргаро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДВР: Запазете протеста мирен
СДВР: Запазете протеста мирен
Завод за месо в Румъния затвори заради 93 служители с коронавирус
Завод за месо в Румъния затвори заради 93 служители с коронавирус