НОВИНИ

Фигуристът Филип Каймакчиев с нова кратка програма за следващия сезон

филип каймакчиев нареди кратката програма световното фигурно пързаляне юноши
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Кънки
16:18, 14.08.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Фигуристът Филип Каймакчиев ще е с нова кратка програма през нови сезон при мъжете. Амбицията на спортистът, който през декември ще навърши 20 години, е да усложнява програмите си и да подобрява останалите аспекти на пързалянето си.

Идеята за новата програма се ражда неочаквано, докато е на лагер в италианския град Бергамо през май и то време на тренировка, докато една от италианските спортни двойки играе волната си програма. Част от нея е поставена по музика от филма "Аладин", в който играе Уил Смит. Чувайки мелодията, българинът започва да импровизира и всички треньори са единодушни, че именно това трябва да е музиката за новата му кратка програма.

След прибирането си в България съчетанието е поставено с хореографа Таня Соколова, а на публиката предстои да види Филип в ролята на "бандит" на леда. Остава да се изработят всички детайли по стъпките в програмата, за което грижа има Найден Боричев от клуб "Айс пик", чиито състезател е Каймакчиев.

В Италия фигуристът ни се подготвя под ръководството на Олга Романова, майка и треньор на смятания за бъдещата голяма звезда на италианското фигурно пързаляне Николай Мемола. С нея Каймакчиев работи върху влизането за трудния троен аксел, върху добрата техника на другите тройни скокове и върху четворните, от които вече се справя добре с лутц и флип.

Част от подготовката за сезона включва и работа с белоруския треньор Юрий Тишков в Кранево, който също е помогна за техниката на скоковете.

През новия сезон Каймакчиев ще играе старата си волна програма, а състезателният му календар започва през септември с турнир в Словакия. Следват състезания в Будапеща, Букурещ, както и Купа Денкова-Стависки през ноември, като до края на тази година ще има още едно участие, което все още не е уточнено.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ММС въвежда премиране на младите спортисти
ММС въвежда премиране на младите спортисти
Интензивен е трафикът от румънски коли на ГКПП "Дунав мост" при Русе
Интензивен е трафикът от румънски коли на ГКПП "Дунав мост" при Русе