НОВИНИ

Финландия гласува на парламентарни избори

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:35, 02.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Парламентарни избори във Финландия. Финландците избират новия състав на 200-местния парламент. Големият въпрос е ще запази ли поста си Сана Марин, която през 2019 г. стана най-младият премиер в света - едва на 34-годишна възраст.

Трима кандидати си оспорват премиерския пост във Финландия. Настоящият премиер социалдемократ Сана Марин, лидерът на дясната опозиция Петери Орпо и представителката на крайнодесните Рика Пура.

Когато Сана Марин оглави кабинета преди четири години, тя не беше особено популярна дори в родината си, но днес е световно известна. Управлението ѝ беше белязано от ковид кризата и рецесия, сред най-големите ѝ успехи е приобщаването към НАТО. Марин, която се появи на кориците на списанията Вог и Тайм, е смятана за символ на новите лидери. За някои обаче тя си остава "празнуващата Сана", чийто младежки начин на живот с партита по баровете и празненства в официалната резиденция вреди на служебните ѝ задължения.

Един от основните опоненти на Сана Марин е 53-годишният Петери Орпо, водач на десноцентристката Национална коалиционна партия. Той е най-опитният от тримата кандидати, депутат от 2007 г., три пъти е бил министър. Основната му критика към Марин е, че е харчила безразборно и за четири години е увеличила държавния дълг.

45-годишната Рика Пура, която също се стреми към премиерския пост, е майка на две деца, вегетарианка с вид на модел. Евроскептичната ѝ партия фокусира кампанията си върху призиви срещу имиграцията, сочейки за отрицателен пример съседна Швеция, където се развихря война между банди от имигранти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ниска избирателна активност в Германия
Ниска избирателна активност в Германия
Активността в област Стара Загора към 11.00 ч. е над 10%, 9 машини не са стартирали
Активността в област Стара Загора към 11.00 ч. е над 10%, 9 машини не са стартирали