НОВИНИ

Фоторазказ в Софийската градска галерия: Атаките от 11 септември през погледа на фотографите

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:52, 11.09.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Култура

Опустошенията и реконструкцията - избрани кадри от огромния архив на Джоел Майеровиц - единственият фотограф, допуснат до разчистването на "Кота нула", са изложени в Софийската градска галерия.

Светът помни ужаса на 11 септември. Камерите пренасят покъртителната история. Единственият фотограф, допуснат до забранения град и разчистването на терена около рухналите небостъргачи е Джоел Майеровиц. Разтърсващият фоторазказ за "Кота нула" - с героите, които изнасят тежката мисия идва с изложбата в Градската галерия.

Гергана Мудова - куратор: В първите дни те въобще не са можели да нарежат металните конструкции. Отделно под тях е имало тонове гориво, което е тлеело. И в момента, в който започва разчистването, всички тези гнезда започват да избухват, стават експлозии. Било е изключително опасно.

На всеки три минути изнасят по 30 тона отпадъци. Девет месеца продължава разчистването Последният ден изнасят последните отломки с почести и разчистват площадката, наречена "Градината на мъртвите".

Гергана Мудова, куратор: Освен стойността й като фотографска изложба, тази изложба носи и друг смисъл - показва нашата история от близкото минало и тази колекция е единственият съществуващ архив на атаките и тя се помещава в Музея на Ню Йорк.

Шокът и ужасът от разтърсващите събитие запечатва и камерата на Калин Иванов - бивш оператор от БНТ, който от години живее в Ню Йорк. Една от неговите снимки е в постоянната експозиция на Монумента на жертвите за 11 септември.

Калин Иванов, оператор: По пътя, това което ми направи много силно впечатление, беше реакцията на хората. Всичко беше спряло, всички бяха излезли от колите си и гледаха в една и съща посока. Някои слушаха радио, други плачеха, трети се опитваха да ги успокоят. Мисля, че точно в този момент заснех тази снимка, която впоследствие ме помолиха да представя на Мемориала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на киви се оплакаха от липса на възможност за субсидии
Производители на киви се оплакаха от липса на възможност за субсидии
Каракачанов: Комисията по историческите въпроси не се е събирала по вина на Скопие
Каракачанов: Комисията по историческите въпроси не се е събирала по вина на Скопие