НОВИНИ

КАТ започва масирани проверки на автомобили и пешеходци

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:12, 11.09.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Отново ръст на тежките инциденти на пътя у нас. От днес до 14 септември на територията на цялата страна ще се проведе специализирана полицейска операция. На този фон, законопроект одобрен от правителството, предвижда наказание само с фиш за всички нарушения на пътя.
По този начин трябва да се прекрати порочната практика шофьори да карат с множество нарушения. Вчера обаче, от Комисията за противодействие на корупцията се противопоставиха на предложението.

Идеята е още на пътя полицаите да издават фишове за всички видове нарушения, а също и да отнемат книжката на водача. Според антикорупционната комисия, подобен законопроект дава прекалено големи правомощия на униформените и крие риск от нови корупционни практики.

На този фон данните на полицията отново отчитат ръст на инцидентите на пътя. От началото на септември досега на пътя са загинали 22 души. От 4 до 7 септември на територията на цялата страна са проверени над 24 000 шофьори. Установени са малко над 10 000 нарушения. Отново най-много са случаите на превишена скорост и употреба на алкохол зад волана.

Отново черната статистика на "Пътна полиция" бележи ръст след кратък застой през лятото. Нова акция на териториторията на цялата страна ще следи за скорост, употреба на алкохол и наркотици зад волана по автомагистралите и основните пътни артерии.

Инспектор Чавдар Кочев, "Пътна полиция": Много от водачите не спазват скоростните режими. Не спазват дистанцията между автомобилите. Може би още заради топлото време все още, водачите се качват преуморени. Не малък фактор е и самонадеяност.

От МВР и Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата предлагат законодателни промени за бързи наказания. Идеята е за всяко нарушение пътните полицаи да издават направо фишове, с които едновременно установяват нарушението и налагат наказанието. По този начин трябва да се избегне тромавата процедура по налагане на наказания с актове.

Диана Русинова, Европейски център по транспортни политики: Целта на този законопроект е времето между което ви наказват на пътя и ви връчват наказанието, да бъде съкратено.

В момента след съставяне на акт на пътя, нарушителят чака издаване на наказателно постановление, което трябва да му бъде връчено.

Диана Русинова, Европейски център по транспортни политики: Понякога шансът да ви открият граничи с нула. Ако вие не получите наказание за грешката, която сте допуснал на пътя, това няма как да окаже превантивен характер върху вас.

Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: Административната процедура е остаряла. Тя е от 1969 г. В момента няма пречка шофьорите да имат множество нарушения и да продължават да карат законно.

Според експерти подобна мярка ще облекчи административно "Пътна полиция".

Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: Тази мярка, която ни се предлага е правилна, но като цяло няма да въздейства на пътнотранспортния травматизъм, на който сме свидетели в момента. Ние настояваме да се създаде нов закон, в който общата отговорност за състоянието на пътната безопасност да се носи от доставчика на транспортната система.

Предложенията запазват възможността фишовете да се обжалват. Тези, които платят до 14 дни, могат да ползват 30%намаление от сумата на глобата.

Промените могат да влязат в сила най-рано от догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметните моменти от 11 септември 2001 г., които разтърсиха света
Паметните моменти от 11 септември 2001 г., които разтърсиха света
Искат задържане под стража за дрогирания шофьор, причинил тежката катастрофа в Айтос
Искат задържане под стража за дрогирания шофьор, причинил тежката катастрофа в Айтос