НОВИНИ

Г-7 се събира на виртуална среща на върха заради Афганистан

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:56, 24.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

През следващите часове американският президент трябва да реши дали да бъде удължен срока за напускане на американските войски от Афганистан. Съюзниците на Вашингтон настояват изтеглянето на силите да продължи и след 31 август. Лидерите на Г-7 се събират спешно на виртуална среща, за да бъдат обсъдят евакуацията от Афганистан.

10 хиляди души са напуснали Кабул вчера, но тълпите край летището на афганистанската столица не намаляват. Продължават да пристигат хора от различни части на страната, на различна възраст и с различни мечти.

"Талибаните няма да ни разрешат да учим, особено за момичета и жените. За това искам да напусна родината си. Всъщност моята мечта е да стана астронавт. Афганистан никога не е имал жена астронавт", споделя гражданка на страната.

Според договорката между Вашингтон и талибаните, времето за евакуация изтича след седмица. Талибаните са категорични, че ако след посочената дата в Афганистан останат чужди сили "ще има тежки последствия".

"Имаме време от днес до 31 август да изведем всеки американец, който поиска да напусне страната", заяви съветникът по национална сигурност към Белия дом Джейк Съливън.

Според Франция, Великобритания и Германия обаче времето не е достатъчно. Лидерите на трите страни се надяват на днешната среща на Г-7 да убедят американския президент да удължи срока.

Кабул постепенно започва да живее в ритъма на управлението на талибаните. Ислямистите патрулират по улиците. Изграждат пропускателни пунктове. Пазарите са пълни, но предимно с мъже. Банките все още не работят. Много хора са без пари. Не липсват и поддръжници на талибаните. Според някои афганистанци радикалният Ислям ще донесе мир и сигурност в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево, с малко по-високи температури
Слънчево, с малко по-високи температури
1891 са новите случаи на коронавирус у нас
1891 са новите случаи на коронавирус у нас